1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kryptovaluutta

Moni suomalainen saattoi velkaantua verokarhulle tietämättään kesäkuussa – Kryptovaluuttojen välisistä vaihdoista tuli verotettavia yli kuukausi sitten

Verottaja tiedotti verkkosivuillaan verotuskäytännön muuttumisesta vasta heinäkuussa. Silti uutta ohjetta sovelletaan toukokuun lopusta alkaen.

Kuva: Wit Olszewski / AOP

Verohallinto on kaikessa hiljaisuudessa muuttanut kryptovaluuttojen verotusta (siirryt toiseen palveluun). Tästä syystä moni kesäkuussa kryptojen välistä treidaamista harjoittanut on voinut tietämättään joutua verovelvolliseksi.

Uuden 29.5.2018 voimaan tulleen linjauksen mukaan virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verotettavaksi, kun kryptovaluuttaa vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan.

Vielä viime marraskuussa verottaja katsoi, että virtuaalivaluutan vaihto toiseen virtuaalivaluuttaan, esimerkiksi bitcoinin vaihto etheriin, ei aiheuta verotuksen realisoitumista.

Elinkeinoverotus ja tuloverotus samalle viivalle

Verottajan edellinen virtuaalivaluuttojen verotusta koskeva ohje oli vuodelta 2013.

Verohallinon johtavan veroasiantuntijan Kirsi Tuunalan mukaan verotuskäytännön muutoksen taustalla on se, että kryptovaluuttoihin liittyvä tilanne on aika paljon muuttunut ja kryptovaluuttojen väliset vaihdot ovat lisääntyneet.

Tuunala kertoo, että vuoden 2013 verotusohje oli kirjoitettu pääasiassa henkilöiden tuloverotuksen näkökulmasta. Nyt ohjeeseen on otettu mukaan laajemmin elinkeinoverotuksen näkökulma.

– Elinkeinotoiminnan verottamisesta annetun lain eli EVL:n puolella vaihto realisoi verotuksen. Periaatteessa sovelletaan samoja tulon realisointisäännöksiä myös tuloverotuksen puolella. Siksi on katsottu, että vaihto realisoi tulon myös tuloverotuksessa, Tuunala perustelee.

Verottajan uusi linjaus pitää voimassa säännön, jonka mukaan luovutusvoittojen verottamista koskevia säännöksiä kuten hankintameno-olettamaa tai pienten luovutusten verovapautta ei sovelleta virtuaalivaluuten verotuksen realisoivissa tilanteissa.

Myöskään virtuaalivaluutan arvonlaskusta johtuvaa menetystä ei voi edelleenkään vähentää tuloverotuksessa.

Tiedotuksessa reilun kuukauden aukko

Verotuskäytännön muutos tarkoittaa sitä, että kesäkuussa runsaasti kryptovaluuttojen vaihtoja voitollisesti tehnyt henkilö on voinut saada aikaan suuren verovelan tietämättään, vaikka hän ei olisi missään vaiheessa muuttanut kryptovarojaan viralliseksi valuutaksi, kuten euroiksi.

Verkkosivuilleen Verohallinto päivitti tiedon muutoksesta maanantaina 2. heinäkuuta.

– Lähtökohta on, että sitä sovelletaan siitä 29.5. alkaen, Tuunala sanoo.

Hän toteaa, että Verohallinto ei tiedota ohjeiden muutoksista kuin poikkeustilanteissa. Tuunalan mukaan kryptojen verotusta koskevan ohjeen julkaisu venyi sen ruotsiksi kääntämisen vuoksi.

Lue myös:

Tienaatko kryptovaluutoilla? Näin pidät verokarhun tyytyväisenä