Karkeita kielikuvia, pomotusta ja machoilua: Katso videolta, mitä muuta yhteistä Trumpilla ja Putinilla on kuin suurvaltajohtajuus

Trump ja Putin tunnetaan voimakastahtoisina ja itsevarmoina johtajina. Mikä muu presidenttejä yhdistää ja mikä taas erottaa?

Trumpin ja Putinin huippukokous
Mitkä asiat Trumpia ja Putinia yhdistävät ja mitkä erottavat?
Mitkä asiat Trumpia ja Putinia yhdistävät ja mitkä erottavat?

Venäjän ja Yhdysvaltojen ristiriidoista puhutaan paljon, mutta presidenteillä, Vladimir Putinilla ja Donald Trumpilla, tuntuu olevan yllättävän paljon myös yhteistä.

Yle vertaili kahta maailmanpolitiikan suurinta "machomiestä" ja listasi videolle asiat, jotka maanantaina Helsingissä kohtaavia presidenttejä yhdistävät ja erottavat.

Yhdistävien tekijöiden lisäksi presidenteistä löytyy myös paljon eroja

Molempien johtajien suusta on totuttu kuulemaan mahtipontisen nationalistista puhetta, mutta Trumpinin ja Putinin tapa tiedottaa asioista poikkeaa usein toisistaan. Putinin viestintä on harkitumpaa, kun taas Trump tuntuu kirjoittavan Twitter-päivityksiä hyvinkin spontaanisti.

– Trump ilmaisee asiat hyvin räväkästi, kun taas Putinin on konservatiivisempi ja hillitympi, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu analysoi.

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutiset

Twitterin lisäksi Trump näyttää tunteensa, erityisesti ärtymyksensä, myös muualla julkisuudessa, kun taas Putinin neutraaleista ilmeistä tunnetiloja on usein lähes mahdoton aistia. Trumpin käyttäytyminen julkisuudessa on liitetty miehen äkkipikaiseen luonteeseen.

– Trump on Putinia taipuvaisempi tekemään erittäin impulsiivisia päätöksiä, toteaa Pesu.

Myös Trumpin yksityiselämästä on valunut julkisuuteen huomattavasti värikkäämpää materiaalia kuin Putinin. Trump tuntuu nauttivan julkisuudesta huomattavasti Putinia vapautuneemmin.

Grafiikka
Timo Kallio / Yle Uutiset

Putin on onnistunut pitämään yksityiselämänsä melko visusti piilossa. Trumpin avioliitoista ja muista naiskuvioista, perheestä sekä bisneskuvioista taas on kirjoitettu mediassa valtavasti.

Löytävätkö presidentit neuvotteluissa yhteisen sävelen?

Heinäkuun 16. päivä nähdään, onnistuuko Trumpin ja Putinin pyrkimys ottaa ensimmäinen askel Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteiden parantamiseksi. Varmaa on, että molemmat tulevat tapaamiseen varmoina omista neuvottelutaidoistaan.

Mahdollisuus siihen, että presidentit tulevat yllättävänkin hyvin toimeen, on olemassa.

– On mahdollista, että miehet kokevat toisiaan kohtaan testosteronivetoista sielunveljeyttä, Pesu naurahtaa.

Lue myös:

Mitä miehiä Putin ja Trump ovat? Yle selvitti faktat ja numerot molempien taustoista

Analyysi: Suomalaisia yhdistää ainakin yksi asia – epäluottamus Vladimir Putinia ja Donald Trumpia kohtaan

Trumpin ja Putinin huippukokous Helsingissä – Yle seuraa tapahtumia erikoislähetyksessä