1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin ja Putinin huippukokous

Trumpin ja Putinin huipputapaamisen kulut suomalaisten kukkarolle vielä mysteeri – hintalappu selviää kokouksen jälkeen

Taloudellista hyötyä suurvaltajohtajien tapaamisesta on ainakin Helsingin matkailu- ja ravintola-alalle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kuva: Jorge Silva / AOP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huipputapaamisen kustannukset selviävät vasta vierailun jälkeen. Yle kysyi useilta eri tahoilta arviota kuluista, joita Helsingissä 16. heinäkuuta tapahtuvasta huipputapaamisesta aiheutuu. Arvioita tuli niukasti.

Vertailukohtaa kustannusten kokoluokkaan voi mahdollisesti hakea vuoden 2006 Asem-kokouksesta, joka pidettiin Helsingissä. Helsingin kaupungilta on kerrottu aiemmin Lännen Medialle (siirryt toiseen palveluun), että 38 valtionpäämiestä paikalle tuonut kokous maksoi 11,8 miljoonaa euroa.

Kun Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat kesäkuussa, tapaamista isännöinyt Singapore varasi BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kuluihin noin 12,5 miljoonaa euroa.

Kokousjärjestelyistä vastaavat ulkoministeriö ja tasavallan presidentin kanslia. Ulkoministeriöstä vastattiin Ylelle, että vielä ei ole mitään arvioita kuluista, eikä asiaa tällä hetkellä kommentoida enempää. Parhaimman arvion kustannuksista saa vasta tapaamisen jälkeen. Presidentin kansliasta ei vastattu kysymyksiin aiheesta.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on aiemmin todennut Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että kuluja tulee, mutta samalla tulee paljon kansainvälisiä vieraita ja huomiota, ja tuloja elinkeinoelämälle.

Helsingin poliisi kertoo, että varmuudella kustannukset tiedetään vasta kuun lopussa, kun palkkakustannukset ylitöineen ja muine korvauksineen on laitettu maksuun. Helsingin poliisilaitos vastaa käytännön turvatoimista ja suojelupoliisi turvallisuustiedustelusta ja uhka-arvioinnista.

Ennalta kuluja on vaikea tietää myös, koska ei tarkalleen tiedetä kuinka kauan kokousvieraat viipyvät. Helsinkiin saapuu poliiseja muualta Suomesta, muun muassa Lapista. Huippukokouksen yhteyteen on luvassa useita mielenosoituksia.

Lue myös: Poliisit ympäri Suomen keskeyttävät lomiaan turvatakseen Helsingin huipputapaamista – myös kesätapahtumien turvallisuus luvataan taata

Huipputapaamisen paikaksi on ennakoitu Presidentinlinnaa. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Helsingin kaupungilta kuvailtiin mahdottomaksi tietää ennalta, minkä verran vierailusta kuluja aiheutuu. Kaupungin mukaan kokonaiskulut selviävät vierailun jälkeen.

Valtio kantaa pääosan tulevan huipputapaamisen kustannuksista. Helsingin kansliapäällikön sijaisena toimiva Tommi Laitio kertoo, että Helsinki vastaa omalta osaltaan kaupunkitilaan liittyvistä kuluista.

Laitio kuvailee, että Helsingille tällä tietoa tulossa olevat kustannukset eivät ole kovin suuret. Kuluja on luvassa näkyvyydestä, liikennejärjestelyistä ja opastuksesta.

Samalla Helsinki haluaa myös, että kaupunkilaisten ja muutoin Helsinkiin saapuneiden turistien arki toimii suurvaltajohtajien käynnin aikanakin, mikä vaatii opastusta, viestintää ja suunnittelua. Suurelta osin lisätyöt on saatu hoitumaan töitä järjestelemällä.

Suurimmaksi taloudelliseksi hyötyjäksi Laitio arvioi matkailu- ja ravintola-alan.

– Helsinki saa hyötyä näkyvyydestä, ja toivottavasti tulee yhä useamman matkailijan mieleen kiinnostavana kohteena, jossa asiat toimivat, Laitio sanoo.

Lue myös: Trumpin ja Putinin tapaaminen sotkee liikenteen ja monen helsinkiläisen arjen – Katso kartalta tapaamiseen liittyvät keskeiset paikat

Huipputapaamisen ennakoidaan tuovan lisää asiakkaita muun muassa ravintoloille. Kuva: Toni Määttä / Yle

Rajavartiolaitos osallistuu huipputapaamisen turvallisuusjärjestelyihin tukemalla poliisia henkilöstöllä ja kalustolla. Lisäksi valmistaudutaan palauttamaan rajavalvonta tilapäisesti sisärajoille. Sisäministeriö kertoi maanantaina esittävänsä sisärajatarkastusten palauttamista perjantaista puolestapäivästä alkaen.

– Iso osa Rajavartiolaitoksen kustannuksista on sellaisia, jotka aiheutuisivat joka tapauksessa, mutta tähän liittyen ne vain kohdennetaan uudestaan. Esimerkiksi henkilöstön palkka- ja kaluston käyttökulut ovat sellaisia, kertoo apulaisosastopäällikkö, eversti Kimmo Elomaa.

Lisäkustannuksia aiheutuu jonkin verran virkamatkoista. Elomaan mukaan kustannusten kohdentumista seurataan tarkasti Rajavartiolaitoksen taloushallinnossa.

Lentoasemayhtiö Finavia ei ottanut kustannuksiin kantaa eikä siihenkään, onko vierailusta heille myös tuottoja. Finavia tiedottaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että vierailu näkyy Helsinki-Vantaan lentoasemalla korkean tason turvallisuus- ja erityisjärjestelyinä.

Ylellä on myös roolinsa huipputapaamisessa, sillä Yle tuottaa paikalta tv-signaalia käyttöön niin kansainväliselle kuin kotimaisellekin medialle. Vastaava tuottaja Timo Huovinen kuvailee huippukokouksen olevan tv-signaalin tuottamisessa samassa kokoluokassa mitä suuret urheilutuotannot ovat.

Allas Sea Poolilta tehdään todennäköisesti kansainvälisen median lähetyksiä. Kuva: Lauri Rotko / Visit Helsinki

Euroopan yleisradiounioni EBU toimii yhteistyössä Ylen kanssa osassa tuotantoa. Huovisen mukaan Yle tekee tuotannon isosti mutta tehokkaasti. Kustannuksia ei ennalta tiedetä.

Muita uutisia Trumpin ja Putinin huipputapaamisesta:

Turvallisuusasiantuntijat paljastavat: presidenttien vessat sinetöidään etukäteen, juomat vaihdetaan ja ruuasta otetaan näytteitä myrkytyksen varalta

Uutistoimisto: Melania Trump tulee Suomeen

Suojattuja tiloja ja turvallisia yhteyksiä, mutta myös vaikuttamista ja viestintää – Asiantuntijat avaavat, mistä koostuu Trumpin ja Putinin tapaamisen kyberturva

Jos ihmettelet miksi kännykkäsi ei yhtäkkiä toimikaan 16. heinäkuuta, se saattaa johtua Yhdysvaltain presidentin autosaattueesta lähelläsi