Metsäyhtiöiltä yli 10 miljoonaa huijanneille johtajille ankarat tuomiot hovioikeudessa

Jutun päätekijä, Stora Enson ja UPM:n entisen yhteisyrityksen Rets Timberin johtotehtävissä ollut mies sai kuuden ja puolen vuoden ehdottoman vankilarangaistuksen.

Rets timber
Lankkuja pinossa. Etelä-Pohjanmaan metsien tukkipuut päätyvät jatkossa nykyistäkin todennäköisemmin sahattaviksi omaan maakuntaan.
Pasi Takkunen / Yle

Helsingin hovioikeus on tuominnut kuusi miestä vankeusrangaistuksiin sahatavarayhtiö Rets Timberiin (nyk. Mena Wood) liittyvässä petosjutussa.

Tuomiot tulivat lukuisista törkeistä petoksista ja avunannosta niihin.

Neljän tuomitun vankeusrangaistus on ehdoton. Heidän vankilatuomioidensa pituus vaihtelee kuudesta ja puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Kahden tuomitun vankeusrangaistus on ehdollinen.

Vankeusrangaistusten lisäksi tuomituille määrättiin miljoonakorvaukset korkoineen aiheutetuista vahingoista.

Hovioikeus katsoo, että syytetyt huijasivat monimutkaisella sopimus-, laskutus- ja voitonjakojärjestelyllä Rets Timberiltä itselleen yli 10 miljoonaa euroa. Rikokset tapahtuivat vuosina 1994-2011, ja ne liittyivät erityisesti Egyptiin myytyyn sahatavaraan.

Kaikki tuomitut olivat Rets Timberin vastuuhenkilöitä tai liikekumppaneita. Ankarimman tuomion sai vyyhdin päätekijäksi katsottu, Rets Timberin myyntijohtotehtävissä pitkään toiminut Kimmo Aura. Auran syyksi hovioikeus luki kaikkiaan neljä törkeää petosta.

Rets Timber oli rikostentekoaikaan Stora Enson ja UPM:n yhteisyritys. Stora Enso osti yhtiön kokonaan omistukseensa 2012. Nykyisin yhtiö tunnetaan nimellä Mena Wood.

Tuomituilla on vielä oikeus hakea jutussa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Aiheesta aiemmin:

Metsäyhtiöiltä miljoonia huijanneille kovat tuomiot puukauppapetoksesta (31.3.2017)

Metsäyhtiöiltä epäillään huijatun 15 miljoonaa euroa – entisiä johtajia käräjillä (27.9.2016)