1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesäaika

Tympiikö viisareiden kääntely? EU kysyy kansalaisten mielipiteitä kesäajasta

Komissio pohtii, mitä kesäajalle pitäisi tehdä. Sen mukaan järjestelyn terveysvaikutuksista ei ole yksiselitteistä näyttöä. Juttu on julkaistu heinäkuussa 2018.

Kuva: AOP

BRYSSEL Euroopan unioni on käynnistänyt julkisen kuulemisen kesäaikajärjestelyn eduista ja haitoista. Kansalaiset voivat vastata kyselyyn verkossa. Komissio hyödyntää tuloksia pohtiessaan, pitäisikö nykyistä kesäaikajärjestelyä ryhtyä muuttamaan.

Suomenkielinen kyselylomake löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun). Vastausaikaa on elokuun 16. päivään asti.

Kansalta kysytään kokemuksia normaaliajasta kesäaikaan ja takaisin siirtymisestä asteikolla erittäin myönteinen – erittäin kielteinen. Ratkaisuksi voi ehdottaa joko kellonajan siirtämisestä luopumista koko EU:ssa tai järjestelyn jatkamista nykyisellään.

Kesäaikajärjestelyt kuuluvat EU:n toimivaltaan.

– Emme halua tilkkutäkkiratkaisua, joka haittaisi sisämarkkinoiden toimintaa, sanoi komission tiedottaja Enrico Brivio.

Terveysvaikutuksista ei näyttöä

Brivion mukaan kesäaikajärjestelyn terveysvaikutuksista ei ole riittävästi tietoa, joten mahdollisten muutosten tueksi haetaan nyt kansalaispalautetta. Yhtäältä kesäaika lisää ulkoilua iltaisin, toisaalta se sekoittaa biorytmiä luultua pahemmin.

Myöskään järjestelyn vaikutuksesta liikenneturvallisuuteen ei ole komission mukaan yksiselitteistä näyttöä. Kesäaikaan siirtymisen yhteydessä lyhyemmäksi jäävät yöunet voivat lisätä onnettomuusriskiä. Toisaalta kesäiltojen valoisuus voi vähentää sitä.

Komissio selvittää kahden eri vaihtoehdon vaikutuksia: nykyjärjestelyn jatkamisen tai kesäaikajärjestelyn lopettamisen. Jälkimmäinen vaihtoehto jättäisi kuitenkin jäsenmaiden itse valittavaksi, mille aikavyöhykkeelle ne haluavat asettua. "Pysyvä kesäaika" olisi siis myös sallittua.

Suomi ajaa luopumista

Euroopan parlamentti päätti helmikuussa vaatia komissiota selvittämään kesäajan vaikutuksia, ja ehdottamaan tarvittaessa muutoksia käytäntöön.

Suomen hallitus ajaa kesäaikajärjestelystä luopumista, ja samalla kannalla ovat ainakin Puola ja Viro. Jos luopumisen kannalle päätyy määräenemmistö jäsenmaista, komissio olisi velvoitettu toimimaan.

EU:n avoin julkinen kuuleminen kesäaikasäännöksistä (siirryt toiseen palveluun)

Lisäys 6.7. klo 20.32: Toistaiseksi kyselylinkki ei toimi, sillä kyselyn suosio kaatoi sivuston.