1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Uroskuutti kuoli kalastusverkkoon Saimaalla – heinäkuu vaarallisinta aikaa norpille

Verkkokuolemat ovat norppien suurin yksittäinen kuolinsyy.

Arkistokuva. Kuva: Jouni Koskela

Nuori uroskuutti löytyi kuolleena kalastusverkosta Pihlajavedeltä Saimaalta. Asiasta kertoo Suomen Luonnonsuojeluliitto (siirryt toiseen palveluun).

Kalastusverkkoja rajoitetaan keväällä, mutta rajoitukset eivät ole voimassa enää heinäkuussa. Siksi heinäkuu on norpille vaarallinen kuukausi. Luonnonsuojeluliitto toivoo, että kalastajat vaihtaisivat norppaystävällisiin kalastusmenetelmiin. Liitto arvostelee, etteivät nykyiset rajoitukset ole riittäviä.

Verkkokuolemat ovat norppien suurin yksittäinen kuolinsyy. Norppien asuinalueilla saa kalastaa ohutlankaisilla verkoilla ja muikkuverkoilla rajoitusajan ulkopuolella, mutta muut vaaralliset pyydykset ovat kiellettyjä kaikkina vuodenaikoina.

Keskiviikkona tapahtuneesta norppakuolemasta ilmoitettiin viranomaisille, kuten kuuluukin. Pyydykseen jääneestä saimaannorpasta täytyy ilmoittaa pikimmiten Luonnonvarakeskukselle tai Metsähallitukselle.

Metsähallituksen mukaan norppien todellinen kuolleisuus on tilastoitua suurempi, sillä kaikki kuolemat eivät tule viranomaisten tietoon.

Viime talvena Saimaalla syntyi arviolta 86 saimaannorpan poikasta. Suurin osa syntyi kasattuihin apukinoksiin. Poikasten pesäkuolleisuus jäi tänä vuonna 10 prosenttiin.