HS: Trump saapuu päivää ennen huippukokousta Suomeen, tapaaminen Presidentinlinnassa

Tasavallan presidentin kanslia ei vahvista tietoa huippukokouksen tapaamispaikasta. Presidenttien on määrä tavata Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Presidentinlinna Helsingissä
Presidentinlinna HelsingissäTouko Yrttimaa / Yle

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) presidentti Donald Trump saapuu Helsinkiin jo huippukokouksen aattoiltana. Hän tapaa illan aikana Yhdysvaltain-suurlähetystöä. Lehti kertoo, että maanantaina 16. heinäkuuta Trump tapaa ensin tapaamista isännöivän tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja sen jälkeen Vladimir Putinin. Keskustelut jatkuvat lounaalla. Tämänhetkisen tiedon mukaan Trump poistuu maanantai-iltana.

Aiemmin Helsingin Sanomat kirjoitti, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen järjestetään Helsingissä Presidentinlinnassa. HS kertoo saaneensa tiedot Yhdysvaltojen hallinnon edustajilta.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan Yle Uutisille, etteivät he voi vahvistaa tietoa tapaamispaikasta. STT kertoo, että ulkoministeriö ei kommentoi asiaa. Myöskään Yhdysvaltojen Suomen-suurlähetystö ei vahvista tapaamispaikkaa, kertoo lähetystön kulttuuri- ja lehdistöosaston päällikkö T.J. Grubisha.

Trumpin yhden yön yöpyminen Suomessa tarkoittaisi mittavia turvatoimia.

Yhdysvaltain hallinnosta kerrotaan Reutersin mukaan, että Trump ja Putin keskustelevat todennäköisesti aseistariisunnasta ja strategisesta tasapainosta, mikä sisältää väitetyt keskimatkan ydinaseohjusten rikkomukset. Venäjä kieltää rikkoneensa sopimusta.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs Jon Huntsman kertoi toimittajille konferenssipuhelussa, että presidentti Trump pitää yhä Venäjää vastuullisena "pahoista teoistaan".

Trump tapaa Putinin ensin kahdenkesken, jonka jälkeen tapaaminen jatkuu suuremman delegaation kanssa. Tapaamisen tavoitteena on selvittää, onko Venäjä halukas parantamaan maiden välisiä suhteita.

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä vahvistui viime viikolla. Tapaamista isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Lehdistökeskus on tapaamisen ajan Finlandia-talossa. Suomeen odotetaan jopa paria tuhatta toimittajaa.

Juttua päivitetty klo 20.22 Helsingin Sanomien tekemien muutosten mukaiseksi.

Lue lisää:

Amerikkalaisdelegaatio majoittuu Helsingin keskustaan – luksushotellin edessä purettiin mystistä lastia, autosaattue katkaisi liikenteen

ABC, NBC, Bloomberg ja muut jätit tekevät pian Helsingistä suoraa lähetystä miljoonille katsojille – Klaus K:n kattoterassi ja Allas Sea Pool täyttyvät tähtitoimittajista

Lähteet: AP, Reuters