1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avoin yliopisto

Toimittajalta: Yliopistoon voi päästä ilman pääsykoetta ja huonolla todistuksella – avoimen yliopiston hakuväylän kehittäminen voi olla parasta, mitä tulevat opiskelijat ovat hetkeen kuulleet

Yliopistoilla ei ole varaa hukata motivoituneita opiskelijoita, jotka hakeutuvat avoimeen yliopistoon ja haluaisivat suorittaa koko tutkinnon.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Yliopisto-opinnoista haaveilevat kuulevat harvoin hyviä uutisia. Avoimen yliopiston hakuväylän kehittäminen on sellainen, että hurraa-huudot ovat paikallaan.

Avoimen yliopiston hakuväylä on ollut olemassa jo pitkään, mutta kukaan nuori ei ole pitänyt sitä todellisena vaihtoehtona. Syy on selvä: kiintiöitä ei ole ollut eivätkä hakukriteerit ole olleet millään tavalla ennakoitavissa. Suurin osa yliopistoista kertoi haastatteluissa, että avoimen kautta on otettu hädin tuskin kymmentä tai kahtakymmentä opiskelijaa.

Kuka käyttäisi parhaimmillaan koko vuoden kokopäiväiseen opiskeluun, kun opiskelupaikan saaminen väylän kautta on epävarmaa tai jopa mahdotonta?

Joissain yliopistoissa pidetään edelleen avoimen opiskelijoita ikään kuin kakkosluokan opiskelijoina. Kuitenkin esimerkiksi Hankenilla ja Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella on pelkkää hyvää sanottavaa avoimen opiskelijoista. He ovat motivoituneita ja sitoutuneita opintoihinsa. He myös valmistuvat varsin nopeasti.

Nyt avoimen opiskelijat ovat eriarvoisessa asemassa tutkinto-opiskelijoihin nähden. Opiskeluihin ei saa esimerkiksi opintorahaa tai -lainaa. Avoimen kurssit maksavat vuodessa jopa satoja euroja. Hankenin vararehtori Minna Martikainen ehdottaa, että avoimen opiskelija voisi saada opintorahaa, jos hän suorittaisi tietyn määrän opintopisteitä vuodessa. Tämä voisi auttaa ratkaisemaan myös Suomen ylioppilaskuntien liiton esittämän ongelman avoimen maksullisuudesta.

Avoimen yliopiston opiskelijat eivät ole kakkosluokan opiskelijoita, jotka tulevat takaportista yliopistoon. Siksi olisi aika muuttaa vanhentuneita asenteita. Avoimessa opiskeleville pitäisi antaa aito mahdollisuus hakea tutkinto-opiskelijaksi.

Aloitin oman yliopistourani avoimessa yliopistossa, jossa opiskelin kahden eri koulutusohjelman kursseja. Toiseen olin hakenut kevään pääsykokeissa, toisesta olin muuten vain kiinnostunut. Seuraavaksi kevääksi päätin vaihtaa hakukohdettani: opiskellessa tajusin, että toinen kokeilemani koulutus kiinnosti minua enemmän.

Kaikki avoimessa opiskelemani kurssit hyväksyttiin tutkintooni ja pystyin ensimmäisenä opiskeluvuotenani keskittymään seuraavan vuoden kursseihin. Jos olisin voinut hakea jo avoimen kautta opiskelemaan, olisin varmasti suorittanut enemmän kursseja ja näin ollut tutkinto-opiskelijana aloittaessani vielä pidemmällä. Tällä hetkellä avoimessa käydään lähinnä harjoittelemassa seuraavia pääsykokeita varten.

Lähes kaikki viime vuosien aikana tehdyt muutokset korkeakoulujen sisäänpääsyssä tähtäävät siihen, että opiskelijat suorittaisivat nopeasti yhden tutkinnon heti lukion jälkeen. Avoimen yliopiston väylä antaa mahdollisuuden opiskella erilaisia asioita, kokeilla, epäonnistua ja löytää oma juttunsa.

Toistaiseksi osa yliopistoista tekee avoimen väylän kehittämisestä turhan hankalaa. Miten avoimeen saadaan riittävästi kursseja tarjolle? Kiinnostaako ketään, kun avoimen väylä on ollut tähänkin asti epäsuosittu? Miten opiskelijat ryhmäytetään, jos heitä otettaisiin kesken vuotta? Pienennetäänkö pääsykokeiden sisäänottomääriä?

Mutta kuten Hankenin koulutuksen vararehtori Minna Martikainen jutussa sanoo: ei tämä ole niin vaikeaa.

Lue lisää:

Avoimen yliopiston hakuväylä voi ohittaa pääsykokeet, osa laajentaa jo ensi vuodeksi – "Yliopistoissa perinteisesti kummallisen nihkeä suhtautuminen"