Saksan hallituksessa syntyi sopu maahanmuuttouudistuksesta

Saksa aikoo nopeuttaa turvapaikanhakijoiden palautusprosesseja, mikäli hakijat ovat jo kirjautuneet jossakin toisessa EU-maassa.

Saksan hallitus
Saksan hallitustunnusteluiden tuloksesta kerrottiin perjantaiaamuna. Neuvotteluita kävivät Baijerin CSU:n johtaja Horst Seehofer, kristillidemokraattisen CDU:n Angela Merkel ja SPD:n Martin Schulz.
Angela Merkel ja SPD:n Martin Schulz hänen oikealla puolellaan.Hayoung Yeon / EPA

Saksan erimielinen koalitiohallitus on päässyt sopuun maahanmuuttouudistuksesta. CDU:n, CSU:n ja SPD:n johtajat ovat sopineet turvapaikkapaketista. Lisäksi maahanmuuttolaki on tarkoitus tulla voimaan vuoden loppuun mennessä.

Kiista maahanmuuttopolitiikasta uhkasi kaataa liittokansleri Angela Merkelin hallituksen. Merkelin keskustaoikeistolainen CDU ja tiukan konservatiivinen CSU pääsivät alkuviikosta kompromissiin hallituksen maahanmuuttopolitiikasta. Sopimukseen sisältyi suunnitelma maahantulokeskusten perustamisesta. Ehdotus ei kuitenkaan kelvannut hallituskumppani sosiaalidemokraattiselle SPD-puolueelle. Saksan hallitus kiisteli asiasta viikon ajan.

Uuden sovinnon taustalla on päätös, ettei minkäänlaisia kauttakulkukeskuksia tule. Sen sijaan osapuolet sopivat palautusprosessien nopeuttamisesta EU:ssa yhteisesti sovittujen sääntöjen mukaisesti turvapaikanhakijoille, jotka ovat jo rekisteröityneet jossakin toisessa EU-maassa. Käytännössä Saksan ja Itävallan rajalla olevat siirtolaiset olisi otettava vastaan ja lähetettävä takaisin, jos he olisivat jo hakeneet turvapaikkaa muissa EU-maissa.

Saksan liittovaltion sisäasiainministeri ja CSU:n johtaja Horst Seehofer oli tyytyväinen lopputulokseen. Hänen mukaan uusi turvapaikkajärjestelmän kompromissi voisi viime kädessä vaikuttaa huomattavasti vähemmän ihmisiin kuin mitä alun perin oli suunniteltu.

Merkelin päätös vuonna 2015 avata Saksan rajat turvapaikanhakijoille, joista monet pakenivat sotia Syyriassa ja Irakissa, jakoi mielipiteitä voimakkaasti kotimaassa ja naapurimaissa. Maahanmuuttajiin kohdistuneet ennakkoluulot ja pelot ovat lietsoneet populistisia ja maahanmuuttoa vastustavia poliittisia liikkeitä ja puolueita useissa Euroopan valtioissa, muun muassa Italiassa ja Itävallassa.

Lue myös:

Merkel ja Seehofer tekivät rauhan – Kiista heikensi Saksan hallitusta, ratkaisu saattaa aiheuttaa ketjureaktion Itävallassa

Itävalta vaatii selvitystä Saksan maahanmuuttorajoituksista – varautuu toimiin "rajojensa suojelemiseksi"

Saksan hallituksen kriisiin ajaneessa kiistassa syntyi sopu

Maanantai on Saksan hallituksen kohtalon päivä, kompromissia etsitään vielä kerran – tästä pääset kärryille hallituskriisin uusista käänteistä

Saksan sisäministeri eroamassa? Siirtolaiskiistaan ei ole löytynyt sopua

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT