Sirkkoja syötäväksi – Hyönteisbisnes kiinnostaa Pohjois-Pohjanmaalla, mutta alan yrityksiä on vielä vähän

Koko maassa elintarviketuotantoon hyönteisiä kasvattavia yrityksiä on arviolta 40–50.

Pohjois-Pohjanmaa
Syötäviä sirkkoja
Sirkoista valmistetaan muun muassa leipää ja mysliä.Toni Määttä / Yle

Elintarvikkeiksi hyönteisiä kasvattavia yrityksiä on tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalta noin viisi, arvioidaan ProAgriasta.

Ruoka-asiatuntija Kaisa Myllykangas kertoo, että alueen hyönteisyritykset kasvattavat sirkkoja, joita myydään eteenpäin pakastettuna. Toistaiseksi kasvatustoiminta alueella on vielä pienimuotoista.

Myllykankaan mukaan hyönteisbisnes herättää tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla laajemminkin kiinnostusta. Syksyllä maakunnassa alkaakin hyönteistalouteen liittyvä hanke, jossa aiheesta jaetaan tietoa. ProAgrian lisäksi hankkeessa ovat mukana Oulun ammattikorkeakoulu sekä Luonnonvarakeskus Luke.

ProAgrian ja Luken mukaan koko maassa elintarviketuotantoon hyönteisiä, pääosin juuri sirkkoja, kasvattavia yrityksiä on arviolta 40–50.

Eviran mukaan tarkkoja tilastotietoja yritysten määrästä ei tällä hetkellä ole saatavilla, koska ala on niin uusi, eikä tietoa ole saatu vielä kootusti tietojärjestelmiin.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)