Eläkeselvittely auttaa löytämään pitkäaikaistyöttömät, joille työnhaku ei enää ole vaihtoehto

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän uusi eläkeselvittelytiimi on työskennellyt puoli vuotta. Tavoitteena on löytää pitkäaikaistyöttömät, joille eläkkeelle siirtyminen on paras vaihtoehto.

työttömyyseläkkeet
Hahmo istuu bussipysäkillä
Eläkepäätös voi olla helpotus työttömälle, joka ei enää pysty palaamaan työelämään.Sini Ojanperä / Yle

Pitkäaikaistyöttömien eläkeselvittelyjä tehdään uusin voimin Päijät-Hämeessä. Hyvinvointiyhtymä perusti puoli vuotta sitten palvelun, jossa perusteita eläkkeelle siirtymiseen selvitetään kahden sosiaalityöntekijän, terveydenhoitajan ja lääkärin voimin.

Työttömien eläkeselvittelyä on tehty alueen kunnissa osana muuta terveydenhuoltoa jo ennen yhtymän perustamista.

Lahdessa on ollut eläkeselvityksiä varten erilinen palveluyksikkö, mutta se lopetettiin ennen hyvinvointiyhtymän syntyä, koska ryhmään ei löydetty työkyvyn arviointiin erikoistunutta lääkäriä.

Myöskään hyvinvointiyhtymä ei onnistunut saamaan sopivaa työntekijää palkkalistoilleen.

– Osaajia löytyy tosi vähän, harmittelee tulosaluejohtaja Leila Kankainen.

Uuteen eläkeselvittelytiimiin saatiin lopulta lääkäri ostopalveluna, ja toiminta päästiin käynnistämään vuodenvaihteessa.

Valtaosalle eläkepäätös

Työttömän lähettää eläkeselvittelyyn yleensä TE-toimisto. Ensin asiakkaalle tehdään sosiaaliselvitys, sen jälkeen terveydenhuoltaja kartoittaa asiakkaan aiemman historian.

Lääkäri tutustuu siihen, ja katsoo, mitä tutkimuksia tarvitaan. Sen jälkeen hän vetää tutkimustulokset yhteen.

Hyvinvointiyhtymän eläkeselvittelyssä on ollut tähän mennessä 136 asiakasta, ja eläkettä on haettu noin 80 prosentille heistä. Hakeneista noin 70 prosenttia on saanut eläkkeen. Osa odottaaa vielä päätöstä.

Kunnat haluavat välttyä sakoilta

Pitkäaikaistyöttömälle eläkepäätös voi olla suuri henkilökohtainen helpotus. Kunnille taas on tärkeää, että pitkäaikaistyöttömille löydetään oikea sosiaaliturvan muoto, sillä ne maksavat osan työmarkkinatuesta.

– Kunnat ovat tätä palvelua toivoneet, toteaa tulosaluejohtaja Leila Kankainen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Lahden kaupunki maksoi työttömistään työmarkkinatuen kuntaosuutta eli niin sanottua sakkomaksua vuonna 2017 yli 16 miljoonaa euroa. Sakkomaksua maksetaan kaupungissa kuukausittain noin 3 200:sta henkilöstä.

Heistä noin puolen arvioidaan olevan vaikeasti työllistyviä tai ihmisiä, joiden pitäisi päästä sosiaaliseen kuntoutukseen tai eläkeselvitykseen.