Saamelaiselokuvien suoratoistopalvelu laajenee – mukaan myös muiden alkuperäiskansojen elokuvia

Sapmifilm.com-suoratoistopalvelussa on tällä hetkellä noin 40 elokuvaa ja tarjonta laajenee. Palvelun yhtenä tavoitteena on toimia saamelaisten elokuvien arkistona.

elokuvat
Sunna Nousuniemi
Sunna Nousuniemi.Kukka Ranta

Saamelaiselokuvien suoratoistopalvelu Sapmifilm.com avattiin maaliskuun alkupuolella alkuperäiskansojen elokuvakonferenssin yhteydessä Norjan Koutokeinossa. Palvelun kautta voi katsoa saamelaiselokuvia ja dokumentteja, joita on tuotettu eri maissa. Palvelusta vastaa Kansainvälinen Saamelaiselokuvainstituutti ISFI, ja se on toteutettu yhteistyössä Norgesfilm-yhtiön kanssa.

– Sapmifilm.com on uusi tapamme tukea saamenmaan elokuvantekijöitä. Tuomme esiin saamelaista kulttuuria elokuvien kautta ja työskentelemme sen eteen, että saamelaiselokuvat saavat lisää näkyvyyttä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, selittää Sunna Nousuniemi Kansainvälisestä Saamelaiselokuvainstituutista.

Nousuniemi kertoo toiminnan lähteneen hyvin käyntiin. Suoratoistopalvelusta löytyy tällä hetkellä noin 40 elokuvaa, ja palvelulla on käyttäjiäkin.

– Yritämme koko ajan saada sinne lisää saamelaiselokuvia. Palvelu laajenee kaiken aikaa ja sille tulee lisää käyttäjiä.

Nousuniemi ei kuitenkaan osaa sanoa käyttäjien tarkkaa lukumäärää.

– Mutta Suomessa ei ole vielä niin paljoa käyttäjiä. Yritämme saada myös Suomesta enemmän saamelaisia katsojia, mutta tietysti myös muita katsojia.

Kategoria muiden alkuperäiskansojen elokuville

Palvelusta löytyy elokuvia monesta kategoriasta. On lyhytelokuvia, fiktiota, komediaa, kummitustarinoita, nuorten- ja lastenelokuvia sekä dokumentteja.

– Sieltä löytyy esimerkiksi 7 Sámi stories, mikä on ISFI:n aloittama seitsemän saamelaisen lyhytelokuvan kokonaisuus. Olemme myös valinneet Saamelaisalueen koulutuskeskuksen mediaopiskelijoiden elokuvia ja haluamme esittää niitä, jotta nekin saavat enemmän huomiota.

Suoratoistopalveluun halutaan kaikenlaisia saamelaiselokuvia. Tärkeää on, että elokuvissa kuuluu saamen kieli ja että palvelusta löytyy elokuvia eri kategorioista. Nousuniemi nostaa yhdeksi tavoitteeksi sen, että palvelu toimisi saamelaisten elokuvien arkistona.

– Sinne tulee myös sellaisia vanhoja dokumentteja ja arkistofilmejä, jotta pääsemme osoittamaan, kuinka laaja tämä meidän kulttuuri on. Ja että on tosiaan tällainan paikka, josta löytyy kaikenlaisia elokuvia, joita ei välttämättä näytetä televisiossa tai elokuvafestivaaleilla. On todella tärkeää, että aina olisi tällainen mahdollisuus päästä katsomaan saamelaiselokuvia.

Tarkoituksena on aloittaa myös alkuperäiskansojen kategoria, jotta muidenkin alkuperäiskansojen elokuvia saadaan näytettäväksi. Muiden alkuperäiskansojen elokuvat valitaan palveluun yhteistyössä Skábmagova-elokuvafestivaalin kanssa.

– Aiomme hankkia sinne hyviä ja kiinnostavia elokuvia, jotta ihmiset pääsevät nauttimaan alkuperäiskansojen elokuvista.

Yksi palveluun tulevista alkuperäiskansaelokuvista on grönlantilainen vuonna 2014 ilmestynyt musiikkidokumentti Sumé – The Sound of a Revolution, joka tulee katsottavaksi 22.8.2018.