1. yle.fi
  2. Uutiset

Luolaan kuollut thaimies oli entinen laivaston erikoisjoukkojen sukeltaja, triathlonisti ja vapaaehtoinen pelastusoperaatiossa – "Emme panikoi tai keskeytä tehtävää"

Viranomaisten mukaan Thaimaan kuningashuone osallistuu 38-vuotiaan thaisukeltajan hautajaisten järjestämiseen.

Thaimaan pelastusoperaatio
Thaimaan armeijan väkeä luolastossa.
Olosuhteet veden täyttämässä luolastossa ovat vaikeat.Thaimaan laivasto

Pohjois-Thaimaassa poikien jalkapallojoukkueen luolapelastusoperaatiossa kuollut mies oli 38-vuotias Saman Kunan, entinen Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen sukeltaja.

Hän oli pelastusoperaatiossa vapaaehtoisena, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun) ja CNN (siirryt toiseen palveluun).

Entinen kersantti Saman Kunan tunnettiin kovakuntoisena triathlonistina.

Miehen pitkäaikainen ystävä Anuram Kaewhano kertoi CNN:lle järkyttyneensä uutisesta.

– En voi uskoa tapahtunutta. Hän oli erittäin hyväkuntoinen, hän harjoitteli joka päivä ja oli triathlonisti. Viimeisin matkamme yhdessä suuntautui Malesiaan, ystävä kertoo.

Perjantaina sosiaalisessa mediassa levisi Saman Kunanin itsestään kuvaama video, jossa hän on lentokentällä lähdössä osaksi pelastusoperaatiota.

– Olen Bangkokin kansainvälisellä lentoasemalla odottamassa koneen lähtöä liittyäkseni operaatioon Chiang Raissa (maakunta). Joukossamme on laivaston lääkereitä ja sukeltajia Sea Worldista, jotka ovat lahjoittaneet paljon sukellusvarusteita. Nähdään tänä iltana. Tuomme lapset kotiin, Kunan sanoo videolla, jonka sisällön The Guardian (siirryt toiseen palveluun) käänsi englanniksi.

Sukeltajaa odottaa sankarihautajaiset

Saman Kunanin tehtävä pelastusoperaatiossa oli kuljettaa happea luolaan. Mies kuoli viime yönä palatessaan sukellukselta, jossa hän asetteli happikanistereita veden täyttämään luolastoon mahdollisen ulospääsyreitin varrelle.

Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen johtaja Aphakorn Yookongkaewin mukaan sukeltaja saattoi pyörtyä sukelluksella, mikä johti hukkumiseen.

Ruumis aiotaan kuljettaa perjantaina Satthipin laivastotukikohtaan. Sukeltajalle on määrä tehdä ruuminavaus myöhemmin.

Sukeltajalle yritettiin antaa ensiapua kahteen otteeseen tuloksetta.

Yookongkaew vakuutti pelastusoperaation jatkuvan tapahtuneesta huolimatta.

– Emme panikoi, emmekä keskeytä tehtävää. Emme anna ystävämme uhrauksen valua hukkaan, hän sanoi CNN:lle.

Miehen hautajaiset järjestetään hänen kotikaupungissaan Roi Etissä. BBC:n mukaan viranomaiset ovat sanoneet, että Thaimaan kuningas osallistuu hautajaisten järjestelyihin.

Juttua muokattu 6.7. klo 11:42: Korjattu otsikkoon, että kuollut thaimies oli entinen laivaston erikoisjoukkojen sukeltaja. Klo 16:42 lisätty video Saman Kunanista. Klo 17.28 Roi Et ja Satthipin laivastotukikohta eivät ole Pohjois-Thaimaassa, kuten jutussa aiemmin luki.

Pelastushenkilöstöä luolan suulla.
Katso Yle Uutisten erikoislähetys Thaimaan pelastusoperaatiosta

Lue lisää:

Toimittajalta: Kello tikittää Thaimaan jalkapallopojille – Vaikka kukaan ei halua luopua toivosta, jossain vaiheessa on pakko miettiä myös synkkiä vaihtoehtoja

Lue seuraavaksi