”SuomiAreena on muuttunut talouspoliittiseksi lobbausareenaksi” – vasemmistomieliset aktiivit järjestävät mielenosoituksen keskustelutapahtumaan

Varjoareena-ryhmän takana on kansalaisaktiiveja, joiden mielestä SuomiAreena on muuttunut elitistiseksi.

SuomiAreena
Yleisöä SuomiAreenan keskustelussa
SuomiAreena on viisi päivää kestävä keskustelutapahtuma Porissa.Päivi Meritähti / Yle

SuomiAreenassa järjestetään paneelikeskustelu työttömyydestä ja työvoimapulasta torstaiaamuna 19. heinäkuuta . Tavallisten kuuntelijoiden lisäksi paikalla on myös mielenosoitus, josta käytetään nimeä Aktiivimalli 2? – Ei kiitos!. Mielenilmauksen takana on ryhmä kansalaisaktiiveja, joiden mielestä SuomiAreenan tilaisuuksista puuttuuu laajempi kansalaisnäkemys.

Mielenilmaukseen osallistuva vasemmistoliiton Porin kaupunginvaltuutettu Milka Tommila kertoo, että mielenilmauksen syynä on SuomiAreenasta kadonnut moniäänisyys.

– SuomiAreenan piti olla koko kansan keskusteluareena, mutta se on muuttunut talouspoliittiseksi lobbausareenaksi, hän sanoo.

SuomiAreenan vastaavan tuottajan Mari Haaviston mukaan heillä ei ole mitään mielenilmausta vastaan. Hän toivoo, että tilaisuus sujuu rauhallisesti eikä lavalla tapahtuvaa keskustelua häiritä.

– Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset kertovat mielipiteitään, Haavisto sanoo.

Keskustelu työttömistä ilman työttömiä

Mielenilmauksen järjestäjät ovat pettyneitä siihen, että työttömyydestä ja työvoimapulasta keskustelevaan paneeliin ei ole kutsuttu yhtään työtöntä. Milka Tommilan mukaan mielenilmaukseen osallistuvat haluavat tuoda kansan takaisin SuomiAreenaan.

Työttömiä on jo leimattu laiskoiksi ja kuritettu tarpeeksi.

Milka Tommila

Toinen syy mielenosoituksen järjestämiseen on aktiivimalli 2. Osallistujat haluavat pysäyttää sen etenemisen.

– Työttömiä on jo leimattu laiskoiksi ja kuritettu tarpeeksi.

Tarkoitus ei ole kuitenkaan häiritä keskustelupaneelia vaan osoittaa mieltä rauhanomaisesti. Tommilan mukaan ryhmä on myös valmis osallistumaan keskusteluun.

– Jos meidät halutaan ottaa mukaan keskusteluun, niin mielellämme osallistumme.

Tommilan mukaan mielenilmauksen järjestäjät odottavat paikalle useita kymmeniä osallistujia.

"Tavoitteena moniääninen SuomiAreena"

SuomiAreenan tavoitteena on keskustelun ja dialogin käyminen. Vastaavan tuottajan Mari Haaviston mukaan tapahtumassa kannustetaan ottamaan lavalle mahdollisimman moniääninen joukko.

Syytteisiin moniäänisyyden katoamisesta Haavisto vastaa, että tapahtumassa on paljon ihmisiä, joiden joukkoon mahtuu monenlaisia mielipiteitä.

– Esimerkiksi poliittisista äänistä on tänä vuonna mukana eduskuntapuolueiden lisäksi myös Feministinen puolue, Piraattipuolue ja Liberaalipuolue.

Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset kertovat mielipiteitään.

Mari Haavisto

Haavisto kehottaa kaikkia SuomiAreena-kävijöitä osallistumaan tapahtuman keskusteluihin.

– Keskustelupaneeleissa on mahdollisuus esittää yleisökysymyksiä. Kannustamme myös kaikkia järjestäjiä ottamaan yleisön laajasti mukaan.

Yleisölle tarjotaan SuomiAreenassa tänä vuonna ensimmäistä kertaa mahdollisuus julkisiin puheenvuoroihin. Speakerscorner pystytetään keskusteluviikon perjantaille tunniksi SuomiAreena-lavalle. Mikrofoni on auki kaikille ja puhujat otetaan lavalle ilmoittautumisjärjestyksessä. Maksimissaan kolmeminuuttiset puheenvuorot striimataan SuomiAreenan nettisivuille.