Tenon lohikuninkuudesta mitellään lauantaina Utsjoella – Kaikille osallistujille myydään Tenon kalastuslupa

Lohikuninkuudesta kisataan taas vuoden tauon jälkeen. Viime vuonna Lohiriehaa ei voitu järjestää kalastuslupaongelmien vuoksi.

Tenojoki
Luossariemut 2016
Kuva on vuoden 2016 Lohiriehasta. Viime kesänä tapahtumaa ei voitu järjestää kalastuslupaongelmien vuoksi. Lohiriehassa kruunataan kisan voittanut joko lohikuninkaaksi tai -kuningattareksi.Laura Pieski / Yle

Lauantaina selviää, kuka kantaa seuraavan vuoden haluttua Lohikuningas-titteliä, kun Utsjoen Eränkävijät -yhdistys järjestää jälleen perinteisen Lohirieha-kalastuskilpailun Utsjoella vuoden tauon jälkeen. Tenon uuden kalastussopimuksen vuoksi viime kesänä Lohiriehaa ei järjestetty lupien puuttumisen takia.

Perinteikäs tapahtuma järjestetään jo 37. kerran lauantaina 7. heinäkuuta Onnelan törmällä, Utsjoella. Varsinainen kilpailu alkaa klo 12.

Lohirieha on iso ja tärkeä tapahtuma paikallisille.

– Tapahtuma on tärkeä, sillä se on ainutkertainen kesätapahtuma Utsjoella, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Helander.

ELY-keskus myy Lohiriehassa lohikuninkuuskilpailuihin kalastuslupia, jotta kaikki halukkaat voivat osallistua lohensoutukilpailuun. He takaavat, että jokainen halukas pääsee soutamaan kilpailuun.

Kilpailu lohikuninkuudesta kiinnostaa paikallisia

Utsjokelainen nuori, Sakari Syvänperä aikoo osallistua lohikuninkuuskilpailuun. Tämä ei ole ensimmäinen kerta. Hänen mielestään on mukavaa osallistua tapahtumaan, eihän sitä tiedä, josko lykästäisi.

– Jos vaikka kala nappaisi ja jonkun palkinnonkin voittaisi, mutta mahdollisuus voittaa on aika pieni suuren osallistujamäärän vuoksi, pohtii Syvänperä.

Sakari Syvänperä
Utsjokelainen nuori Sakari Syvänperä aikoo osallistua lohikuninkuuskilpailuihin, jos vaikka kala nappaisi ja jonkin palkinnon vielä voittaisi, mietiskelee Syvänperä.Laura Pieski / Yle

Vuoden 2005 Lohikuningas Sammol Antti Lukkarin mukaan on suuri kunnia voittaa lohikuninkuus. Lohikuninkuuteen vaaditaan kuitenkin taitoa. Hän aikoo osallistua kilpailuun tälläkin kertaa.

Sammol Antti Lukkari
Sammol Antti Lukkari on lohikuningas vuodelta 2005. Nyt hän aikoo osallistua kilpailuun ja kokeilla tavoitella uudestaan lohikuninkuutta.Linnea Rasmus / Yle

– Lohikuninkuuden voittaminen on suuri kunnia. Vasta jälkikäteen ymmärsin asiaa mietittyäni, että voittaminen ei ole niin helppoa. Ne jotka ovat voittaneet, ovat suuria lohimiehiä, myhäilee Lukkari.

Palkintoina Tenon vene ja nelitahtimoottori

Lohikuninkuuskilpailun lisäksi ohjelmassa on erilaisia pieniä kenttäkilpailuja, kuten tikan- ja lohenheittoa. Lapsille ja nuorille on luvassa teatteriesitys, jonka esittää Teatteri tie. Tapahtumapaikalla on kanttiini ja myyjiä myymässä käsitöitään ja muita tuotteitaan.

Pääpalkintona lohikuninkuuskilpailussa lohikuninkaan arvonimen lisäksi on joko Tenon vene tai 9,8 hevosvoiman nelitahtimoottori. Näiden kahden väliltä voittaja saa valita toisen. Toiseksi tullut saa pääpalkinnoista toisen. Kenttäkilpailujen voittajat palkitaan pokaalein.