Pörssiyhtiöiden tulosvauhti kiihtyy ennätystasolle metsäteollisuuden ja sellun kirittämänä – tullit, pakotteet ja kauppasota mörkönä

Pörssiyhtiöiden tulosten ennustetaan nousevan vuoden toisella neljänneksellä yli kymmenen prosenttia. Tuloskausi alkaa tällä viikolla.

Tulostiedot
Sellupaalia matkalla maailmalle.
Sellupaaleja tehtaalla.Riikka Pennanen / Yle

Pörssiyhtiöiden ehdottomaksi ykköstoimialaksi nousee tällä kertaa metsäteollisuus. Kaikki kolme metsäjättiä takovat yhä kovempia tuloksia sellun ansiosta.

Sellun hinta on nyt korkeammalla kuin koskaan tällä vuosituhannella. Valkoista raaka-ainetta myydään Aasiaan niin paljon kuin ehditään myymään.

Myös muut pörssin toimialat voivat nyt hyvin. Millään sektorilla ei mene huonosti, mutta ongelmayhtiöitä toki on joukossa.

Huippuvuosi tulossa

Markkinoilla on vankka, yhteinen käsitys siitä, että tämän vuoden ensimmäisen ja toisen neljänneksen perusteella tästä vuodesta voidaan ennustaa huippuvuotta. Edelliseen huippuun eli vuoden 2007 tulostasoon ei vielä ihan ylletä, mutta vuodet eivät ole toisaalta täysin vertailukelpoisia, koska yhtiöt ovat muuttuneet niin paljon matkan varrella.

– Yhteenlasketuissa liikevoitoissa päästään tänä vuonna jo aika lähelle edellistä huippuvuotta 2007, OP Ryhmän osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen sanoo.

Metallipalkkia hitsataan.
Tommi Parkkinen / Yle

Parkkisen mukaan tulosten paranemisen laaja-alaisuudesta kertoo se, että markkinaennusteiden mukaan noin 70 prosenttia pörssiyhtiöistä pystyisi parantamaan tulostaan toisella vuosineljänneksellä verrattuna viime vuoden vastaavaan neljännekseen.

Myös analyysiyhtiö Inderesin osakestrategi Juha Kinnunen uskoo, että monien yhtiöiden koko vuoden tulos nousee ainakin lähelle ennätyksiä.

– Me Inderesillä seuraamme erityisesti pörssiyhtiöiden keskimääräistä tuloskehitystä, emme yhteenlaskettua tulosta. Näin saamme paremman kuvan siitä, miten keskimääräisellä pörssiyhtiöllä menee, kun taas yhteenlasketuissa luvuissa korostuvat pelkästään suuret, kansainväliset yhtiöt kuten Nokia, Nordea ja Telia, Kinnunen selvittää.

Maailmantalous vedossa

Sekä Henri Parkkinen että Juha Kinnunen sanovat, että suurin kiitos hyville tuloksille löytyy globaalin talouden hyvästä tilanteesta. Suomalaisfirmojen vienti vetää, ja toisaalta yhtiöt ovat tehneet takavuosina rankkoja saneerauksia, jotka kantavat nyt hedelmää.

Hyvän tuloskehityksen suurimmaksi uhkatekijäksi jatkossa nimetään globaalin talouden suunnan muuttuminen mahdollisen kauppasodan, tullien ja pakotteiden takia. Myös voimakkaasti vahvistuva euro haittaisi Suomen vientiä pahasti.