Lappiin tullut alle kymmenesosa uusista taksiluvista

Trafin rekistereissä uusia taksiyrittäjiä on Lapissa 18 liikennepalvelulain voimaantulon jälkeen. Koko maassa luku on noin 230.

taksiliikenne (liikenne)
Taksin valokyltti.
Taksin katolla ei välttämättä vilku enää valokyltti. Uusi liikennepalvelulaki sallii myös kyltittömät taksit.Kalle Mäkelä / Yle

Heinäkuun alusta lähtien alueelliset taksikiintiöt poistuivat, kun maahan saatiin uusi liikennepalvelulaki. Taksiliikennelupa myönnetään nyt kaikille ehdot täyttäville autoilijoille.

Taksiliikenneluvan voi saada joko hakemuksella tai pelkällä ilmoituksella.

Perjantaiaamupäivään mennessä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi oli myöntänyt Lappiin kahdeksan taksiliikennelupaa ja rekisteröinyt kymmenen ilmoitusta taksiliikenteen aloittamisesta.

Koko maassa uusia taksilupia oli tuolloin 160, lisäksi oli rekisteröity 73 taksiliikenneilmoitusta.

Rovaniemellä suurin osa uusista luvista

Lapin kahdeksasta luvasta puolet on Rovaniemellä. Neljälle paikkakunnalle on kuhunkin myönnetty yksi lupa: Enontekiölle, Kittilään, Ranualle ja Savukoskelle.

Lisäksi jo aiemmin henkilö- ja tavaraliikenneluvan saaneet yrittäjät voivat ilmoituksella lunastaa taksiliikenneluvan.

– He voivat vain ilmoittaa taksiliikenteen aloittamisesta ja sitten harrastaa taksiliikennettä, sanoo osastopäällikkö Kimmo Pylväs Trafista.

Lapin kymmenestä ilmoituksesta neljä on Rovaniemeltä. Lisäksi ilmoituksia on tullut Inarista, Kemijärveltä, Keminmaasta, Kittilästä, Pellosta ja Utsojelta, yksi kultakin paikkakunnalta.

Trafiin tulee taksiliikennelupahakemuksia ja -ilmoituksia kiihtyvällä vauhdilla. Noin puolet hakemuksista on pääkaupunkiseudulta.

– Kohta varmaan sellainen satakunta per päivä käsitellään, kertoo Kimmo Pylväs taksiliikennelupien rekisteröintiruuhkasta.