Valtio keskittämässä toimintojaan Hämeenlinnassa – verovirasto, AVI ja maistraatti saman katon alle?

Jos sopivat vuokratilat valtiolle löytyvät, Hämeenlinnassa voisi aikanaan tulla myyntiin historiallisesti kiinnostavia Engelin suunnittelemia rakennuksia keskustan kulmilta.

Hämeenlinna
Lääninhallituksen rakennus Hämeenlinnan torin äärellä.
Hämeenlinnan keskustassa on näyttäviä valtionvirastoja. Kuvassa AVI:n päätoimipaikka.Yle

Senaatti-kiinteistöt hakee 300 virkamiehelle toimitilaa Hämeenlinnan keskustasta. Jos sopivaa tilaa löytyy, saattaa esimerkiksi entinen lääninhallitus eli nykyinen Etelä-Suomen aluehallintoviraston kiinteistö mennä myyntiin Hämeenlinnassa. Senaatti hakee julkisten hankintojen Hilma-tietokannassa (siirryt toiseen palveluun) toimitiloja.

Aivan kiire asialla ei ole, jos tiloja joudutaan remontoimaan tai rakentamaan kokonaan uutta tilaa keskustaan senkin ehtii tehdä. Valtio haluaa pitää virastonsa ja työntekijänsä Hämeenlinnan keskustassa.

Valtio haluaa karsia menojaan. Seinät ja toimitilat ovat usein säästökohteina helpoimpia, koska ne eivät vaikuta asiakastyöhön.

Synergiaa ja yhteisiä kokoushuoneita virkamiehille

Lähtökohtana on sijoittaa samoihin tiloihin Verohallinnon Hämeenlinnan toimipiste, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Hämeen maistraatti ja Kaakkois-Suomen oikeusapu- ja edunvalvontapiiri. Työntekijöitä on kolmisensataa.

– Tarkoitus on saada synergiaa ja päästä käyttämään yhteisiä kokoustiloja, kertoo aluepäällikkö Toni Rantanen Senaatti-kiinteistöistä.

5 000 neliömetrin tilojen vuokraaminen valtionvirastoille antaisi Senaatille tarvittaessa myös tilaisuuden laittaa myyntiin tai vuokralle nykyisiä valtion toimitiloja. Yhdistettyä toimitilaa haetaan vähintään seitsemäksi vuodeksi Hämeenlinnaan.

Karhulinna ja entinen lääninhallitus tyhjiksi virkamiehistä?

Suurehkoja valtion virastotaloja Hämeenlinnan kantakaupungissa ovat veroviraston niin sanottu Karhulinnan talo Lukiokadulla, lääninhallituksen kortteli torin varrella sekä niin ikään Engelin suunnittelema maanmittauksen korttelialue Sibeliuksenkadulla.

– Senaatti on myynytkin valtion virastorakennuksia. Hämeenlinnan virastojen tulevaisuudesta myyntipäätöksiä ei tosin ole, kertoo aluepäällikkö Toni Rantanen

Senaatin tarkoitus on saada käyttöön yhdistettyä virastotilaa kesäkuun alusta 2020. Mahdollista on sekin, että kaikki virastot saavat jäädä nykyisiin paikkoihin.