Poliisit ympäri Suomen keskeyttävät lomiaan turvatakseen Helsingin huipputapaamista – myös kesätapahtumien turvallisuus luvataan taata

Poliisit ovat suostuneet erityisjärjestelyihin pääosin vapaaehtoisesti.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Partioivia poliiseja.
Henrietta Hassinen / Yle

Poliisit ympäri Suomen keskeyttävät joukolla kesälomiaan matkustaakseen Helsinkiin turvaamaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamista. Helsingin poliisi on lähettänyt virka-apupyynnön maan muille poliisilaitoksille.

Useilta laitoksilta kerrotaan, että pyynnön vuoksi poliisit ovat peruneet lomiaan ja varautuneet tekemään ylitöitä. Järjestelyt on tehty pääosin vapaaehtoisesti.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola ei kerro, paljonko poliiseja on kaikkiaan muualta Suomesta tulossa. Hän toteaa vain uskovansa, että kaikki järjestyy.

– Tämä kokonaisuus asettuu varsin hyvään kohtaan johtuen siitä, että monet ovat aloittamassa lomia tuossa puolessa välissä kuuta ja monet ovat taas lopettamassa ja vapaehtoisuutta on nimenomaan löytynyt siitä, että he ovat vapaaehtoisia lykkäämään loman alkua parilla päivällä tai sitten vastaavasti lopettamaan loman pari päivää aikaisemmin.

Esimerkiksi Hämeestä Helsinkiin lähtee poliiseja sekä erikoisjoukkoihin että tavanomaisiin tehtäviin. Kuopiosta puolestaan huippukokoukseen matkustaa poliisin joukkojenhallintajoukkue.

Jazzit, Suomi Areena ja Asuntomessut

Oman haasteensa järjestelyihin tuo se, että huippukokouksen aikaan heinäkuun puolivälissä ympäri Suomen järjestetään lukuisia kesätapahtumia, jotka nekin vaativat poliisilta erityistä valvontaa. Esimerkiksi Itä-Suomessa vietetään samana viikonloppuna Joensuun Ilosaarirockia, Suonenjoen Mansikkakarnevaaleja ja Iisalmen Oluset-festivaaleja. Ylikomisario Harri-Pekka Pohjalainen Itä-Suomen poliisista kuitenkin vakuuttaa, ettei normaali poliisitoiminta vaarannu virka-apupyynnön vuoksi.

Samaa vakuutellaan Porissa, jossa ovat juuri tapaamisen aikaan käynnissä Asuntomessut, SuomiAreena ja Pori Jazzit.

– Meillä on varattu myös näihin Porin tapahtumiin väkeä, että koitetaan parhaamme mukaan selviytyä kaikista eteen tulevista tehtävistä. Toki se edellyttää jonkin verran ylitöitä ja näin päin pois, mutta ainakin toistaiseksi ollaan pystytty varautumaan myös näihin omiin tapahtumiin, sanoi ylikomisario Simo Pukkila Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Puolustusvoimat maalla, merellä ja ilmassa

Virka-apupyyntö on lähetetty myös puolustusvoimille ja rajavaratiolaitokselle.

Puolustusvoimat vastaa pyyntöönsä lähettämällä paikalle "kolminumeroisen luvun" verran palkattua henkilökuntaa ja varusmiehiä. Käytössä on myös kalustoa maalla, merellä ja ilmassa.

Rajavartiolaitokselta ei vielä kerrota tapahtumaan liittyviä yksityiskohtia.