1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuolemanrangaistus

Sariinilla surmannut tuomiopäivän lahkojohtaja hirtettiin Japanissa

Korkein totuus -uskonlahko surmasi 13 ihmistä sariinikaasulla Tokion metrossa 1995.

kuolemanrangaistus
Shoko Asahara
Shoko AsaharaEPA

Korkein totuus -uskonlahkon johtaja ja kuusi muuta jäsentä on teloitettu Japanissa perjantaina. Asian vahvisti Japanin oikeusministeri Yoko Kamikawa.

Lahkojohtaja Shoko Asahara seuraajineen surmasi 13 ihmistä sariinikaasuiskussa Tokion metroon 1995. Kyseessä oli Japanin pahin terrori-isku. Iskussa loukkaantui noin 6 000 ihmistä.

Shoko Asahara, 63, ja muut lahkon jäsenet olivat syyllisiä myös useisiin muihin murhiin sekä aiempaan sariini-iskuun vuonna 1994, jossa kuoli kahdeksan ja loukkaantui 600 ihmistä.

Asaharalle langetettiin kuolemantuomio 2004. Kuolemantuomioita oli lykätty, kunnes kaikki viimeisetkin valitukset oli käsitelty eri oikeusasteissa. Kuolemantuomiot toimeenpantiin hirttämällä. Lahkon jäsenistä vielä kuusi odottaa kuolemantuomioidensa täytäntöönpanoa..

Lopun aikojen kultti

Aum Shinrikyo eli Korkein totuus -lahko pohjasi oppinsa buddhalaiseen ja hindulaiseen meditaatioon ja kristinuskoon sekä lopun aikojen opetukseen. Jäsenet uskoivat, että tuomiopäivä oli koittamassa ja lahkon ulkopuoliset ihmiset joutuisivat helvettiin – elleivät lahkon jäsenet surmaisi heitä.

20. maaliskuuta 1995 lahkon jäsenet vapauttivat sariinia metrovaunuissa lävistämällä kasseja, joissa oli nestemäistä hermokaasua.

Silminnäkijät kertoivat vuotavista pakkauksista. Pian sen jälkeen pistävät höyryt satuttivat heidän silmiään. Myrkky vaikutti sekunneissa ja aiheutti tukehtumista ja oksentelua, osa sokeutui tai halvaantui.

Lahkojohtaja Asahara on sanonut iskun olleen pyhä yritys nostaa tuomitut sielut tästä maailmasta taivaalliseen, kertoo Japan Times. (siirryt toiseen palveluun) Murhien lopulliset motiivit jäävät kuitenkin hämärän peittoon, sillä Asahara pysytteli vaiti oikeudenkäynneissä.

Korkein totuus perustettiin 1980-luvun puolivälissä. Huippuhetkinään lahkossa oli ainakin 10 000 jäsentä Japanissa ja muualla maailmassa.

Osa jäsenistä asui kommuunissa Fujivuoren juurella, missä jäsenet opiskelivat Asaharan opetuksia, noudattivat erikoisia rituaaleja ja kokosivat asearsenaalin, jossa oli myös sariinia, VX-hermokaasua sekä muita kemiallisia ja biologisia aseita.

Aiheesta aiemmin:

Japanin Korkein totuus -kultin etsitty jäsen antautui

Japanissa kuolemantuomio kaasusurmista

Tokion kaasuiskun päätekijälle kuolemantuomio

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle

Lue seuraavaksi