Hyppää sisältöön

Syyrian hallituksen joukot saivat Jordanian rajan hallintaansa

Syyrian hallitus ja kapinalliset tulitaukosopimukseen.

Kuva: Mohamad Abazeed / Lehtikuva

Syyrian hallitus sekä kapinalliset ovat solmineet tulitaukosopimuksen, joka koskee maan eteläosaa, kertoo Syyrian valtiollinen uutistoimisto SANA. Kahden viikon ajan Syyrian hallituksen joukot ovat hyökänneet maan eteläosiin yhdessä Venäjän joukkojen kanssa. Asiantuntijoiden mukaan jopa 330 000 ihmistä on paennut taisteluita Syyrian eteläosista.

Hallituksen joukot saivat haltuunsa perjantaina myös tärkeän rajanylityspaikan Jordanian rajalla. Sen myötä Syyrian vienti on mahdolllista nyt myös muihin arabimaihin.

Kapinalliset luovuttavat raskaat aseet

Tulitaukosopimuksen mukaan kapinalliset luovuttavat raskaat ja keskiraskaat aseensa kaikissa kaupungeissa. Sopimusta vastustavat taistelijat siirretään kapinallisten hallussa olevaan Idlibin maakuntaan.

Venäjä on toiminut välittäjänä hallituksen ja kapinallisten välisissä neuvotteluissa. Etelä-Syyrian kapinalliset ilmoittivat torstaina palaavansa neuvottelupöytään Venäjän johdolla ratkaistakseen eteläisen osien tilanteen Syyriassa.

YK:n turvallisuusneuvosto piti eilen hätäkokoukseen Syyrian tilanteen vuoksi. Diplomaattilähteiden mukaan turvallisuusneuvosto oli muutoin yhtenäinen, mutta Venäjä esti neuvoston suunnitteleman yhteisen lauselman toteutumisen.

.
.