Sote-valiokunnan kokoomuslaiset eivät lähteneet keskustan kelkkaan Kiuru-kantelussa – "En jaksa pelailla pelejä"

Eilen puhemiesneuvostolle toimitettu kantelu Krista Kiurusta (sd.) jäi ilman kokoomuslaisten allekirjoituksia. Sote-valiokunnan Jaana Laitinen-Pesola (kok.) näkee, että valiokunta on edennyt työssään.

politiikka
Jaana Laitinen-Pesola
Jaana Laitinen-Pesolan (kok.) mukaan valiokunnan on lähdettävä siitä, että sote- ja maakuntauudistus olisi mahdollisimman laadukas.Mari Kahila / Yle

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentely näytti eilen julkisuudessa päättyvän kesälomien kunniaksi ilmiriitaan.

Valiokunnan keskustalaiset jäsenet sekä Vesa-Matti Saarakkala (sin.) tekivät puheenjohtaja Krista Kiurusta (sd.) kantelun puhemiesneuvostolle. Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kertoi Ylelle, ettei valiokunta kykene nykyisillä toimintatavoilla samaan sote- ja maakuntauudistusta läpi syksyn aikana.

Kantelu ei kuitenkaan ollut hallituspuolueiden yhteinen, sillä valiokunnan kokoomuslaiset jäsenet eivät nähneet tarpeelliseksi laittaa siihen nimiään.

– Kaikista kohusta huolimatta ollemme päässeet suhteellisen hyvin eteenpäin itse asiassa eli sote-mietinnön tekemisessä, sanoo Jaana Laitinen-Pesola.

Laitinen-Pesola on yksi kokoomuksen kolmesta jäsenestä sote-valiokunnassa.

– Meidän sosiaali- ja terveysvaliokuntaryhmässä kaikki ovat alan ammattilaisia ja teemme tätä siitä lähtökohdasta, että saamme parhaan mahdollisen lopputuloksen. Keskityn työntekoon, enkä jaksa pelailla pelejä.

"Mennään laatu edellä"

Laitinen-Pesolan mukaan myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan tulee lähteä siitä, että sote- ja maakuntauudistuksen lopputulos olisi mahdollisimman laadukas.

– Varmasti kaikki hallituspuolueiden edustajat toivoisivat, että olisimme jo vähän pidemmällä. Mutta kokoomuslaiset lähtevät siitä, että kun kyseessä on valtavan iso muutos, niin mennään laatu edellä. Toivottomia aikatauluja ei kannata lyödä lukkoon, hän sanoo.

Erimielisyyksiä valiokunnassa toki on, sen myöntää myös Laitinen-Pesola. Hän kuitenkin korostaa, että henki on ollut kuluvallakin viikolla eteenpäinkatsova.

– Meillä on erilaisia näkemyksiä siitä, mikä on puheenjohtajan rooli ja miten asioita viedään eteenpäin. Mutta kaikesta pintakuohunnasta huolimatta pääsimme eteenpäin ja siihen kannattaisi keskittyä.

Kantelu sai oppositiossa niin ikään nihkeän vastaanoton. Muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi kantelun kielivän keskustan paniikista gallup-lukujen vuoksi.

Puhemies Paula Risikko viestitti eilen STT:lle, että hän palaa kanteluun maanantaina.

Lue myös:

Sote-valiokunnan keskustalaiset kannelleet puheenjohtaja Krista Kiurusta puhemiesneuvostoon, Kiuru puolustautuu Facebookissa: "Sama virsi on jatkunut läpi kevään"

Soten sabotoinnista syytetty Krista Kiuru: "Ainoa jarruttaja sote-uudistuksessa on hallitus"

Analyysi: Yllätys, yllätys – vaikka sotea on säädetty lähes 10 vuotta vuotta, uudistus ei ole menossa romukoppaan