Hyppää sisältöön

Suopotkupallon MM-kisoissa pelataan ilman ininää – Miksi hyttyset kaikkoavat isoissa tapahtumissa?

Tutkijan mukaan ihmisiä kuhisevalla suolla ei näy hyttysiä, koska ne jakautuvat usean pelaajan kesken. Lisäksi ihmisjoukon lämmittämä ilma nostaa hiilidioksidin ylemmäs.

Pohjois-Suomen soilla ilma voi olla sakeanaan tuhansista lentohyönteisistä. Kuva: Jukka-Pekka Leinonen

Vaikka tavallisesti suolla kävellessä hyttysiä inisee ympärillä, tuntuu Hyrynsalmella suopotkupallon MM-kisojen aikaan siltä, että sääsket olisivat kaikki kaikonneet.

Tämä tunne johtuu siitä, että hyttyset jakautuvat usean ihmisen kesken. Toinen selitys löytyy fysiikasta, kertoo Kainuun ELY-keskuksen hyönteisasiantuntija Reima Leinonen.

– Lämmin ilmavirta ihmisjoukosta nostaa hiilidioksidin ylemmäs, jolloin hyttynen ei havaitse ihmistä niin helposti. Porot soveltavat samaa menetelmää mennessään lepäämään esimerkiksi lämpimälle hiekkakuopalle.

Lämmin kevät on aikaistanut hyttysten kesärientoja tänä kesänä. Kuva: Jari Flinck / Yle

Pohjoisen soilla jopa 21 000 miljardia hyttystä

Hyönteistutkija Reima Leinosen arvion mukaan Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan soilta tulee 21 000 miljardia hyttystä (siirryt toiseen palveluun) (MTV), joten liuta niitä lentää myös Hyrynsalmen Vuorisuolla, missä suopotkupallon maailmanmestaruudesta taistellaan.

Hyttynen löytää ihmisen noin metriin asti lämmön perusteella, noin 15 metriin asti näköaistin perusteella ja sen jälkeen hajuaistilla noin 50 metriin saakka.

Leinonen neuvoo pysymään rauhallisena, jos tahtoo itikoiden pysyvän loitolla (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehti).

Hyttynen havaitsee ihmisen lämmön, näön tai hajun perusteella. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Suopotkupallokisojen valmistelun aikana hyttysistä ei ole ollut tänä vuonna harmia.

– Emme ole antaneet mitään ohjeita hyttysten varalle, toimitusjohtaja Kimmo Kyhälä Hiihtokeskus Ukkohalla Oy:stä kertoo.

Tapahtumakoordinaattori Eeva-Liisa Kemppainen Hyrynsalmen kunnasta on valmistellut Suopotkupallon MM-kisoja ja käynyt suolla useampaan kertaan.

– Pelialueella ei ole ollut hyttysiä, mutta paarmat siellä nyt kiusaavat, kertoo Kemppainen.

Perseaukisetkin pärjäävät Vuorisuolla

Perseaukiset puliukot Ristijärveltä ovat suopotkupallon veteraaneja.

Joukkueen nimi on vuosien saatossa tiivistetty sujuvampaan muotoon Perseukot. Joukkueella on tänä vuonna tavoitteena harrastesarjan finaalipaikka.

Perseukkojen yhteinen matka alkoi jo 1990-luvulta.

– Kaverin kanssa olimme nuoria poikia ja mietimme, miten menemme suolle pelaamaan. Mansikkarahat eivät riittäneet ja vanhemmilta piti olla vailla. Kaverin isä sanoi meille, että ei teidän kannata minnekään mennä, kun olette tuollaisia perseaukisia puliukkoja, muistelee joukkueen kapteeni Vesa Väyrynen naureskellen.

Vuorisuo on otollinen paikka hyttysille ja suopotkupallolle. Kuva vuoden 2016 MM-kisoista. Kuva: Terhi Marjakangas / Yle

Humoristisen nimen taakse kätkeytyy aktiivinen ystäväporukka, joiden harrastuksiin kuuluvat myös lentopallo, frisbeegolf, kalastus ja metsästys.

Väyrynen on kolunnut kaikki Hyrynsalmen suofutiskisat 20 vuoden aikana ja umpihankiturnauksia päälle. Suofutista on pelattu MM-tasolla vuodesta 2000 alkaen.

– Suopotkupallossa pääasia on, että tapaa kavereita. Pelit ovat toisarvoisia, koska vain kerran vuodessa pääsee kavereiden kanssa muistelemaan vanhoja, Väyrynen tiivistää.

Tunnelma ei ole samanlainen. Rahantekobisnekseksi on muuttunut se touhu.

Vesa Väyrynen

Suopotkupalloon osallistuu tänä kesänä 165 joukkuetta, ja tapahtumapaikka on laajentunut entisestään. Turnaustapahtuman paisuminen herättää konkarissa ristiriitaisia tunteita.

– Ennen oli iso teltta ja tuntui, kuin olisimme olleet yhtä perhettä. Teltassa oli tunnelmaa ja yhteislaulua, jotain sellaista, mitä ei enää ole. Tunnelma ei ole samanlainen, kun palvelut ovat pirstoutuneita, ja paikalla on monta baaria. Rahantekobisnekseksi on muuttunut se touhu, Väyrynen sanoo.

Väyrysen mukaan viime vuosina on ollut harmittavaa, kun peliporukat ovat jakautuneet kuppikuntiin. Jotkut hyvät asiat ovat silti säilyneet.

– Tykkään itse vastustajien kunnioituksesta eniten. Siellä on festaritunnelma, ja joka vuosi saa ystäviä. Kaikki ovat kavereita ja halailevat, Väyrynen innostuu.

Yli 2 000 pelaajaa pääsee tänäkin kesänä pelaamaan huolellisesti hoidetuilla kentillä, sillä kymmeniä talkoolaisia osallistuu kantojennosto-operaatioon. Kentät saavat konkarilta kiitosta.

– Pelikentät ovat hyviä. Muutama tosi pehmeä kenttä siellä on, joissa pelaaminen meikäläisen kunnolla ei onnistu, naurahtaa Väyrynen.

Suopotkupallon MM-kisoihin osallistuu tänä vuonna 165 joukkuetta. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Osa suokentistä on kesän helteiden vuoksi perinteistä kuivemmassa kunnossa. Kenttiä ei kastella keinotekoisesti, mutta niiltä laskevia puroja padotaan.

Kuivemmat kentät nostavat jalkapallotekniikan suurempaan rooliin. Jos kapteeniin on uskomista, perseukoilla tekniikka on hallussa.

– Joukkueen tekniikka vallan mainio. Neymar jää kakkoseksi, sivaltaa Väyrynen kylmän viileän analyysinsä.