Lontoon Pride-kulkueessa marssi 30 000 osallistujaa – Sadat tuhannet seurasivat tapahtumaa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen marssilla nähtiin ensi kertaa myös kuninkaallisen merijalkaväen osasto.

Pride-paraatit
Katu on täynnä marssijoita, ja monet kantavat sateenkaaren värisiä lippuja. Kuvan keskiosassa keskellä ihmismerta on kaksikerroksinen bussi, jonka avoimessa yläosassa on ihmisiä valkoisten ja vaaleanpunaisten ilmapallojen kanssa.
Lontoossa kymmenet tuhannet ihmiset ottivat osaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavalle Pride-marssille.Andy Rain / EPA

Britannian pääkaupungissa Lontoossa 30 000 ihmistä lähes 500 eri ryhmästä marssii tänään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-kulkueessa.

Jopa miljoonan ihmisen (siirryt toiseen palveluun) on arvioitu seuranneen kulkuetta kaupungin keskustassa, vaikka samaan aikaan on ollut menossa Englannin ja Ruotsin ottelu jalkapallon MM-kisoissa.

Tapahtuman avasivat puoliltapäivin paikallista aikaa Lontoon pormestari Sadiq Khan ja tasa-arvoasiain ministeri Penny Mourdant.

Marssille olisi halunnut osallistua vielä 20 000 ihmistä enemmän, mutta järjestäjät rajasivat määrän 30 000:een, jotta tapahtuman kesto ei venyisi liian pitkäksi.

Marssin perustajiin kuuluva ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell piti ratkaisua syrjivänä (siirryt toiseen palveluun).

Royal Marines soittokunta.
Britannian kuninkaallinen merijalkaväki otti ensi kertaa osaa Lontoon Pride-kulkueeseen.Amer Ghazzal / AOP

Marssilla nähtiin ensi kertaa kuninkaallisen merijalkaväen Royal Marinesin osasto.

– On lähes 20 vuotta siitä, kun kielto HLBT-ihmisten palvelusta armeijassa poistettiin, mutta monet ihmiset asevoimien ulkopuolella ajattelevat yhä, että se yksinomaan machoille tarkoitettu organisaatio. Mikään ei voisi olla kauempana todellisuudesta, erikoisyksikön edustaja Mike Hill sanoi uutistoimisto Reutersille.

Lontoon Pride-marssille osallistui myös Lontoon suomalainen merimieskirkko (siirryt toiseen palveluun).

Pride-tapahtumia järjestetään sunnuntaina myös Espanjan pääkaupungissa Madridissa ja Unkarin pääkaupungissa Budapestissä.

Aiheesta muualla:

The Guardian: London Pride parade: 30,000 march as huge crowds line route (siirryt toiseen palveluun)

BBC: Pride in London: Up to a million watch parade (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT