1. yle.fi
  2. Uutiset

Luolaan jumiutuneen jalkapallojoukkueen pelastus Thaimaassa alkanut – "Parempaa hetkeä ei tule"

Pelastukseen osallistuu 18 sukeltajaa ja operaation arvioidaan voivan kestää 3–4 päivää. Olosuhteiden luolassa on kerrottu olevan aiempaa paremmat, sillä vedenpintaa luolassa on saatu laskettua.

Thaimaan pelastusoperaatio
Pelastaja seisoo vedessä mittanauhan vieressä.
Pelastushenkilökunnan jäsen vedenkorkeutta mittaavan asteikon kanssa Tham Luangin luolastossa.Thaimaan laivasto

Thaimaassa on aloitettu operaatio luolassa loukussa olevien poikien ja heidän valmentajansa pelastamiseksi, kertoo pelastustöitä johtava kuvernööri Narongsak Osatanakorn. 12 poikaa ja heidän valmentajansa ovat olleet Tham Luangin luolastossa jo kaksi viikkoa.

Pelastusoperaatiossa on mukana yhteensä 18 sukeltajaa, joista osa on ulkomaalaisia ja osa thaimaalaisia.

Ylen paikalla olevan kirjeenvaihtajan Jenny Matikaisen mukaan operaatio alkoi noin kahdeksan tuntia sitten kello 10 paikallista aikaa. Sukeltajat ovat tällä hetkellä matkalla poikien luokse.

– Pojat tuodaan yksi kerrallaan ulos ja heitä auttaa kaksi sukeltajaa kerrallaan. Luolaan on mennyt 13 ulkomaalaista ja viisi thaisukeltajaa, Matikainen kertoo.

Thaimaan laivaston erikoisjoukot julkaisivat Facebook-sivullaan kuvan ilmoittaessaan pelastusoperaation alkamisesta.

Thaimaalaisen uutissivusto havainnoillisti sukeltajien tehtävää grafiikalla. Sukeltajien uskotaan olevan tällä hetkellä matkalla luolaston läpi siten, että pelastettava henkilö on kiinnitettynä sukeltajaan, joka vetää häntä perässään.

Tehtävä voi kestää päiviä

Kaikkien 13 luolassa olevan pelastettavan saaminen ulos voi kestää kolmesta neljään päivää säästä riippuen, sanoo Thaimaan armeijan tiedottaja Reutersin mukaan.

– Se tarkoittaisi karkeasti, että joka päivä saataisiin ulos kolmesta neljään poikaa. Matka luolaan kestää sisälle päin kuusi ja ulospäin viisi tuntia, kerrottiin tiedotustilaisuudessa. Ensimmäisiä tietoja siitä, että joku olisi tullut ulos luolasta voidaan siis odottaa ehkä myöhään illalla (paikallista aikaa), Matikainen raportoi.

Pelastustyön johto kertoi aamulla, että 12 poikaa ja heidän valmentajansa voidaan saada aikaisimmillaan ulos yhdeksältä illalla paikallista aikaa. Suomen aikaa se tarkoittaa kello 17:ää.

Matikainen kertoo, että sää on ollut sunnuntaina luolan luona pilvinen ja tihkusateinen. Tehtävän aloittamisella oli kiire, koska monsuunisateiden on ennustettu lähestyvän aluetta.

– Pelastustyön johto sanoi, että aika oli lähteä nyt, koska parempaa hetkeä ei tule ja jos nyt ei aleta toimia, hyvä hetki menetetään. Monsuunisateet ovat edelleen tulossa, mutta säätiedot niiden alkamisesta vaihtelevat koko ajan, Matikainen sanoo.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Luolassa oleville ja heidän perheilleen on kerrottu operaation alkamisesta.

11–16-vuotiaat pojat ja heidän 25-vuotias valmentajansa jäivät loukkuun suurelta osin veden täyttämään Tham Luangin luolastoon juhannuspäivänä. Heidät löydettiin kymmenen päivää myöhemmin.

Pelastustyöntekijät ovat viime päivät pyrkineet tyhjentämään rankkasateiden täyttämää luolaa vedestä pumppaamalla niin kuivaksi kuin mahdollista.

Tänään alkanutta pelastusta varten on myös harjoiteltu 3–4 päivän ajan. Ylen tietojen mukaan suomalaissukeltaja Mikko Paasi osallistuu operaatioon.

Parhaassa tapauksessa reitti voidaan kävellä

Pelastustöitä johtavan Chiang Rain kuvernöörin Osatanakornin mukaan tänään on paras päivää aloittaa pelastus, sillä suuri osa reitistä on käveltävissä, eikä enää veden peitossa. Alueelle odotetaan alkuviikosta ukkosta ja rankkasateita, jotka voivat vaikeuttaa olosuhteita luolassa.

The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) saattaa käydä niin, että poikien ei tarvitse sukeltaa pelastusoperaation aikana lainkaan. Viranomaiset eivät ole täysin vahvistaneet tietoa.

– Olemme onnistuneet erittäin hyvin, sillä eilen pystyimme madaltamaan veden pintaa (luolastossa) 30 senttimetrillä, Osotanakorn sanoi.

Hän myönsi, että reitillä on joitakin "hieman vaikeita" osuuksia, joissa on kumarruttava tai ryömittävä. Muutoin reitin voisi Osatanakornin mukaan kävellä läpi.

Viranomaiset ovat käskeneet median edustajia ja muita pelastusoperaation kannalta tarpeettomia ihmisiä poistumaan luolan uloskäynnin lähettyviltä.
Viranomaiset ovat käskeneet median edustajia ja muita pelastusoperaation kannalta tarpeettomia ihmisiä poistumaan luolan uloskäynnin lähettyviltä.Rungroj Yongrit / Epa

"Pojat ovat valmiita"

Kuvernöörin mukaan vuoren uumenissa 15 päivää olleet pojat ovat fyysisesti ja henkisesti valmistautuneita tehtävään poistua luolasta.

Luolan ulkopuolella poikia ja heidän valmentajaansa odottaa 13 ambulanssia ja ainakin kaksi helikopteria.

Olosuhteet luolasukellukselle ovat olleet haastavat. Aikaisemmin tällä viikolla thaimaalainen sukeltaja kuoli pelastusoperaatiota valmistavalla sukelluksella luolassa.

Lauantaina pelastustöitä johtava kuvernööri kertoi, että olosuhteet ovat aiempaa paremmat.

Aikaisemmin sunnuntaina kerrottiin, että luolan läheinen alue tyhjennetään muista ihmisistä kuin pelastusoperaatioon osallistuvista. Viranomaisten mukaan he tarvitsevat tilaa pelastusoperaatioon.

Helikopterit odottavat luolan lähistöllä valmiina pelastettavien evakuointiin.
Helikopterit odottavat luolan lähistöllä valmiina pelastettavien evakuointiin.Rungroj Yongrit / Epa

Lue lisää:

Neljä poikaa on saatu ulos luolasta Thaimaan pelastusoperaatiossa

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT

Lue seuraavaksi