Päivä toi iloisia uutisia: Neljä poikaa lisää saatiin pelastettua Thaimaan luolasta – Yle seurasi hetki hetkeltä

Yhteensä kahdeksan poikaa on nyt pelastettu luolasta. Ylen erikoislähetystä aiheesta voi katsoa pääkuvan videolinkin kautta.

Thaimaan pelastusoperaatio
Ylen erikoislähetys: Loukkuun jääneiden poikien pelastaminen hyvässä vauhdissa, jo kahdeksan pelastettu
Ylen erikoislähetys: Loukkuun jääneiden poikien pelastaminen hyvässä vauhdissa, jo kahdeksan pelastettu

Lopetamme hetki hetkeltä -seurannan tältä päivältä ja seuraamme Thaimaan tilannetta muussa uutisoinnissamme. Kiitos seuraajille!

Tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla voit katsoa Ylen erikoislähetyksen, joka tehtiin maanantai-iltana pelastusoperaation loputtua. Lähetyksessä päivän tapahtumia summaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen ja operaatiota kommentoi sukelluskouluttaja Jouni Piispanen.

Tämän tiedämme pelastustöistä:

  • Yhteensä kahdeksan poikaa on saatu pelastettua Tham Luangin luolasta, neljä eilen sunnuntaina ja neljä tänään maanantaina
  • Pojat on viety sairaalaan ja heidän kerrotaan voivan hyvin
  • Luolassa on yhä viisi ihmistä: neljä poikaa ja heidän 25-vuotias valmentajansa
  • Pelastustyöt on lopetettu tältä päivältä ja sukeltajat huoltavat varusteitaan
  • Operaatio jatkuu huomenna, mutta tarkkaa aikaa ei vielä osata sanoa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sunnuntain ilouutinen neljän pojan onnistuneesta pelastuksesta vaihtui nopeasti huoleksi vielä luolassa loukussa olevien turvallisuuden puolesta Pohjois-Thaimaassa.

Sukeltajat ovat tehneet pelastustöitä Tham Luangin luolastossa. Nuorten jalkapallojoukkueen jäsenistä vielä yhdeksän oli sisällä luolastossa maanantaiaamuna, kun pelastusoperaatio alkoi.

Sunnuntaina pelastetut nuoret ovat Tanskan Radion DR:n (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan saaneet rauhoittavan lääkityksen ennen sukellusta. DR haastatteli tanskalaista sukelluskouluttajaa Ivan Karadzicia, joka osallistui sunnuntain pelastustöihin.

– Pojat saivat rauhoittavia, jotta eivät panikoisi luolassa. Heitä ei nukutettu, mutta heidän reaktiokykynsä oli hidastunut, Karadzic kertoi.

Pelastustyöntekijät taistelevat aikaa vastaan, sillä poikien ja heidän valmentajansa kunto heikkenee ja vesi luolaston sisällä saattaa nousta uudestaan alueelle odotettujen rankkasateiden takia.

Pelastusoperaatiossa pidettiin tauko yön aikana, jotta luolastoon pelastusreitin varrelle saatiin vietyä uusia paineilmasäiliöitä.

Ambulanssi poistumassa luolastolta.
Ambulanssi poistui Tham Luangin luola-alueelta maanantaina.Ye Aung Thu / AFP

The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan jo pelastettujen poikien nimiä ei ole kerrottu julkisuuteen, koska pelastajat pelkäävät niiden omaisten reaktioita, joiden lapset ovat yhä luolassa.

The Bangkok Times -lehden tietojen mukaan joukkueen 25-vuotias valmentaja olisi ollut luolasta jo pelastettujen neljän henkilön joukossa. Toistaiseksi mikään muu lähde ei ole varmistanut tietoa. Viranomaiset ovat maanantaina puhuneet neljästä pelastetusta pojasta.

Sunnuntain pelastustyöt olivat sujuneet odotettua nopeammin, ja viranomaiset kuvailivat pelastusolosuhteita erinomaisiksi.

Pelastustöihin osallistuu yhteensä 90 sukeltajaa, joista 40 on kotoisin Thaimaasta ja 50 ulkomailta. Suomalainen Mikko Paasi on yksi operaatioon osallistuvista sukeltajista.

Maanantain pelastustöihin osallistuvat mukaan samat sukeltajat kuin sunnuntaina. Kuvernöörin mukaan sukeltajia on kuitenkin muutama enemmän.

Paasi kävelee muiden pelastajien kanssa kohti luolaa
Mikko Paasi pelastusoperaatiossa Pohjois-Thaimaassa sunnuntaina 8. heinäkuuta.EPA/PONGMANAT TASIRI

Lisää aiheesta:

Meneillään oleva luolapelastus on täynnä riskejä – 5 tekijää, jotka vaarantavat tehtävän onnistumisen

Thaimaan luolapelastus: Sateiden pelätään pidentävän pelastettavien sukellusmatkaa