1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensiapukouluttajan vinkit lomalaiselle – jokaisen tulisi osata perusasiat hengenvaaran uhatessa

Asiantuntijan mukaan tuoreet ensiaputuotteet ja -opit on hyvä olla käytössä.

ensiapu
Tärkeimmät ensiapuvinkit lomalaisille
Tärkeimmät ensiapuvinkit lomalaisille

Ennaltaehkäisy on parasta ensiapua, mutta kannattaa myös tarkistaa, että tuoreet ensiaputuotteet ja -opit ovat käytössä. Lisäksi kannattaa selvittää esimerkiksi mökin sijainti etukäteen mahdollisimman tarkasti.

SPR:n ensiapukouluttajan Rina Oksasen muistuttaa kolmen H:n muistisäännöstä, joka on hyvä painaa mieleen. Tajutonta ihmistä pitää ensin herätellä. Normaalisti ihminen herää ääneen ja ravisteluun.

Jos ihminen ei herää, niin sen jälkeen hälytetään apua soittamalla 112:een.

Tämän jälkeen tarkistetaan hengitys, jota tunnustellaan kymmenen sekunnin ajan. Normaalisti hengittävä ihminen laitetaan kylkiasentoon mutta hengityksen puuttuessa aloitetaan elvytys.

Hukkuneen kohdalla Oksasen mukaan ensin hälytetään apua, sitten pelastetaan ja kuivalla maalla mahdollisesti aloitetaan elvytys suun putsauksen jälkeen. Elvytys alkaa viidellä alkupuhalluksella.

Oksasen mukaan tilanteessa, jossa on syntynyt iso haava, kannattaa ensin painaa sitä omalla kädellä. Tämän jälkeen huudetaan apua.

– Shokin oireita pitää tarkkailla ja silloin lähdetään hoitamaan ambulanssilla, Oksanen sanoo.

Heimlichin ote on myös hyvä hallita, jos tukehtumisvaara uhkaa. Siinä laitetaan takakautta käsi nyrkissä ylävatsalle ja tartutaan nyrkkiin toisella kädellä. Viisi vetoa taakse- ja ylöspäin toivottavasti irrottaa tukoksen.

Lue seuraavaksi