Hyppää sisältöön

Puuseppä päätyi yrittäjäksi, kun ei voinut muutakaan – "En suosittele kenellekään"

Yli puolet yrittäjistä päätyy yrittäjyyteen olosuhteiden pakosta tai sattumalta. Asiantuntijan mukaan mielikuvat yrittäjyydestä ovat usein kiilloteltuja.

Saara Isolan on välillä vaikea perustella itselleen, miksi jatkaa yhä yrittäjänä. Kuva: Marko Väänänen / Yle

HAILUOTO Isolan maatilan pihapiiriin kuuluvassa verstaassa tuoksuu tuore sahanpuru. Viereisessä aitauksessa olevat hevoset on juuri kengitetty.

Lehmät puolestaan paistattelevat päivää aitauksessa yhdessä vuohen kanssa.

Heinäkuu ei suinkaan ole otollisinta aikaa lomailla - varsinkaan, jos on pienyrittäjä ja hevostilallinen Hailuodosta.

Oulun edustalla sijaitsevalla saarella asukkaita on alle tuhat ja heistäkin puolet eläkeläisiä. Suurin osa matkaa lautalla töihin mantereelle, sillä työpaikkoja saarella on vain noin 200.

Saara Isola, 50, on valinnut toisin. Hän elää keskellä maalaisidylliä yhdessä hevosten, vuohen ja lehmiensä kanssa.

Isola tienaa elantonsa puuseppänä suunnittelemalla ja kunnostamalla huonekaluja. Lisäksi hän järjestää ratsastusvaelluksia turisteille.

– En missään vaiheessa halunnut yrittäjäksi. Mutta eihän puusepän töitä muutoin päässyt tekemään, kun töitä ei ollut tarjolla.

"Talvisin kysyntää ei juuri ole."

Isola ei muuttanut Hailuotoon jäädäkseen.

Valmistuttuaan puusepäksi Oulusta 30 vuotta sitten tarjoutui samaan aikaan mahdollisuus jatkaa isovanhempien tilaa Hailuodossa. Tuolloin Isola päätti muuttaa takaisin lapsuudenmaisemiinsa.

– Tarkoitus oli viipyä vähän aikaa.

Puusepänverstaalla valmistuvat huonekalut ja ikkunanpuitteet. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Ei ihme, että Isola on viihtynyt maalaisidyllin keskellä hiukan pidempään.

Kaksisataavuotiaan tilan pihapiiriin kuuluvat päärakennuksen lisäksi puusepänverstas, aitta sekä hevostalli.

Tallissa ja laitumella käyskentelee seitsemän islanninhevosta. Aurinko paahtaa kuumasti ja ympärillä pörräävät kärpäset häiritsevät hevosia.

Isola ratsastaa hevosilla itse, mutta myös turistien kanssa ympäri Hailuodon saarta kesäisin.

– Kesän ratsastusvaellukset myydään loppuun jo keväällä. Talvisin kysyntää ei juuri ole.

Yrittäjän on kuitenkin tehtävä töitä silloin, kun niitä on. Siksi heinäkuussa Isola käy kotonaan lähinnä nukkumassa ja syömässä.

– Talvisin saatan torkkua tuvassa jo viideltä iltapäivällä, hän nauraa.

"Saa nähdä, kuinka vanhaksi jaksan."

Myös puusepän töissä sesonki sijoittuu kesäkuukausille. Silloin töitä olisi enemmän kuin ehtii tehdä.

– Saa nähdä, kuinka vanhaksi jaksan tätä tahtia, Isola sanoo.

Nainen on tyytyväinen, että töitä riittää. Yrittäjyys on kuitenkin ollut yhtä kauheaa kuin hän kuvittelikin.

– Onneksi ruusuisia kuvia yrittäjyydestä ei ollut. Kaikki tapahtui puolivahingossa.

Myös tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun)yli puolet yrittäjistä on ajautunut yrittäjyyteen sattumalta tai jopa olosuhteiden pakosta (Tilastokeskus). Loput ovat hakeutuneet yrittäjäksi suunnitelmallisemmin omasta halustaan.

– En suosittele tätä kenellekään, Isola naurahtaa.

Suurin stressin aiheuttaja on ajanpuute. Yksinyrittäjällä on käytössään rajallinen määrä käsipareja ja aikaa, ja kysyntä jakautuu usein epätasaisesti sesonkeihin.

Saara Isola nauttii ratsastuksesta myös vapaa-ajallaan. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Myös paperitöiden määrä kuormittaa yksinyrittäjää.

– Suomessa yrittäminen on mitoitettu suuremman liikevaihdon yrityksille. Paperitöihin uppoaa helposti kymmeniä tunteja viikossa ja hallinnollisen työn osuus kasvaa suureksi, Isola kertoo.

Suomen yrittäjien kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan lähes puolet pienyrittäjistä kokee työnsä henkisesti raskaaksi.

Suomen yrittäjien ja Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien hallituksen jäsen Lauri Mikkonen myöntää, että erityisesti itsensä työllistävät yksinyrittäjät ovat vaarassa uupua.

– Yrittäjälle esimerkiksi oman työterveyshuollon järjestäminen on vapaaehtoista.

Varsinkin ikääntyminen voi olla haaste jaksamiselle, sillä yksinyrittäjä on itse vastuussa omasta jaksamisestaan sekä koko yrityksen toiminnasta.

Verkostot ovat Mikkosen mukaan myös tärkeitä. Suurin osa yksinyrittäjistä toimiikin yhteistyössä muiden alalla toimivien yrittäjien kanssa.

Yrittäjyyden arki voi yllättää

Isola kertoo, että hänen on välillä vaikea perustella itselleen, miksi jatkaa yhä yrittäjänä.

Vapaus tehdä töitä omaan tahtiin kuitenkin houkuttaa. Kauniina kevätpäivänä hän voi lähteä hiihtämään keväthangille aamupäivällä ja siirtää työt myöhempään iltapäivään.

Vapauden ohella monia kiehtoo yrittäjyydessä mielikuva itsensä toteuttamisesta. Start-up-yrittäjyyden mielikuvista Helsingin yliopistossa väitelleen sosiologi Antti Hyrkäksen mukaan todellisuus voi olla toista.

– Mielikuvat yrittäjyydestä ovat usein kiilloteltuja. Start-up-yrittäjyys liitetään unelmien seuraamiseen kun todellisuus on kuitenkin arkista puurtamista.

Isola nauttii puusepän töistä. Nekin alkavat kuitenkin tuntua puurtamiselta, kun kiire on kova. Isola pyrkii tunnistamaan uupumisen merkit ajoissa.

– En suostu stressaamaan mistään. Jos kiire ja väsymys alkavat mennä yli, niin otan aikaa asioille, jotka rentouttavat.

Vuohi viihtyy parhaiten lehmien seurassa. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Rentouttavia asioita ovat liikunta ja sosiaaliset suhteet. Isola harrastaa metsästystä ja jääkiekkoa paikallisessa porukassa. Verkostoituminen auttaa myös yrittäjyydessä.

– Hailuodossa kaikki tuntevat toisensa. Tiedän heti, keneltä kysyä apua vaikka koneiden kanssa. Apua saa aina kun sitä pyytää.

Yhtä tärkeitä ovat tilan eläimet. Sisällä tuvassa viihtyvät mäyräkoira Ruuti ja saksanseisoja Piisku. Isola kaappaa Piiskun syliinsä.

– Välillä mietin, kuinka onnekas olen, kun saan elellä tämmöisen eläinlauman kanssa.

Isola miettii kuitenkin jatkuvasti vaihtoehtoja yrittäjyydelle. Kun silta Hailuodon ja mantereen välillä valmistuu, matka-aika Ouluun lyhenee. Tuolloin palkkatöiden hakeminen muualta on vaihtoehto.

– Vielä en ole päättänyt, mitä alkaisin tekemään isona, hän nauraa.

Lue lisää:

Yrittäjät listasivat parhaat paikat yrittää – Pääkaupunkiseutu ja Tampere loistavat poissaolollaan

Emmi Salo, 26, luuli tekevänsä vain opinnäytetyötä – samalla syntyikin hyvinvointibisnes, joka laajenee seuraavaksi ulkomailla