Nyt alkaa lämmin sääjakso – hellelukemat paukkuvat useana päivänä

Lämpö voi joinain päivinä kohota lähelle 30 astetta, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen.

sää
Sääanimaatio 9.-16.7.2018
Sääanimaatio 9.-16.7.2018

Tällä viikolla Suomen lämpötilat ovat varsin komeissa lukemissa, ja koko maassa saadaan nauttia keskimääräistä lämpimämmästä säästä. Kymmenen päivän ennuste kertoo, että lämpöä piisaa aina ensi viikon lopulle.

– Yölämpötilat ovat aika korkeita ja näyttää siltä, että päivisin sää kohoaa hellelukemiin useana päivänä. Alkuun lännessä ja pohjoisessa, mutta myöhemmin myös muuallakin maassa, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen.

Paasosen mukaan tänään ja huomenna on lämpimintä on Länsi- ja Lounais-Lapissa sekä maan länsiosissa.

– Keskiviikkona Lappi on kaikista lämpimin, ja viikon edetessä lämpötilat ovat enimmäkseen 20–25 asteen välillä. Loppuviikosta lämpö saattaa joinain päivinä kohota paikoin lähelle 30 astetta. Ihan Pohjois-Lapissa voi olla ajoittain 15 astetta.

Paasosen mukaan lämmin sääjakso johtuu siitä, että lännestä työntyy Suomeen lämmintä ilmaa.

– Sieltä tulee korkeanpaineen selänne. Jäämereltä ei pääse tulemaan virtauksia, eli viileää ilmaa. Se pitää ilmakehän lämpimänä.

Etelässä voi sadella ja ukkostaa

Sateita on luvassa lähipäivinä Etelä-Suomen alueelle, mutta määrät eivät ole suuria. Mukana voi olla myös joitakin ukkoskuuroja. Loppuviikosta paikallisia sateita on tiedossa muuallekin maahan.

Lämpimän jakson ansiosta myös uimavedet lämpenevät merkittävästi, arvioi Paasonen. Kääntöpuolena voi olla sinilevän lisääntyminen uimapaikoilla.

Asian vahvistaa tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

– Mitä aurinkoisempaa, lämpimämpää ja tyynempää, niin yleensä sitä enemmän sinilevistä on myös haittaa. Tilanteet saattavat kuitenkin muuttua uimapaikoilla hyvin nopeasti. Esimerkiksi tuuli viedä sinilevää muualle, Lehtinen kertoo.

Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallisen leväkatsauksen voi katsoa täältä (siirryt toiseen palveluun).