Ville Itälä tarttuu Euroopan petostentorjuntaviraston ruoriin – "Sitä sanotaan erikoiseksi eläimeksi"

Itälä katsoo, että Euroopan komission alaisen viraston suurin haaste on torjua rajat ylittävää järjestäytynyttä rikollisuutta.

Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF)
Ville Itälä
Ville ItäläJarno Mela / Lehtikuva

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ville Itälä aloittaa elokuun alussa Euroopan petosentorjuntavirasto OLAFin pääjohtajana.

OLAF tutkii tullirikoksia, EU:n budjettiin liittyviä petoksia ja EU-työntekijöiden väärinkäytöksiä kuten korruptiota. Virastossa on 400 työntekijää, joista useimmilla on tausta poliisissa, syyttäjänvirastossa tai tullissa.

Itälä kertoi Yle radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa, että tutkinnassa on aika paljon tullirikoksia, joissa on yritetty salakuljettaa esimerkiksi tupakkaa EU-alueelle. OLAF johtaa ja koordinoi EU:n jäsenmaiden yhteisoperaatioita.

– EU:ssa on noin 40 000 työntekijää. Siellä aina sitten sattuu ja tapahtuu ja korruptiota esiintyy. Myös niitä tutkitaan, Itälä sanoi.

Itälä kertoi, että OLAFin mukaan jäsenmaiden pitäisi periä takaisin näiden rikosten tuomaa hyötyä yhteensä kolme miljardia euroa.

Ilmiantoja satelee vihjepuhelimeen

OLAF saa runsaasti ilmiantoja mahdollisista väärinkäytöksistä tavallisilta virkamiehiltä ja kansalaisilta.

Kuka tahansa voi soittaa OLAFin vihjepuhelimeen, jos epäilee EU:n rahankäyttöön liittyviä epäselvyyksiä. Itälän mukaan soittoja tulee todella paljon.

Tällä hetkellä tutkinnan kohteena on tälläkin esimerkiksi ranskalainen oikeistopopulistijohtaja Marine Le Pen ja hänen puolueensa Kansallinen liittouma. Puoluetta tutkitaan EU-parlamentin varojen väärinkäytöstä.

Ranskassa tuomarit ovat juuri jäädyttäneet 2,35 miljoonaa euroa puolueen valtiollista puoluetukea. EU:n yleinen tuomioistuin taas on määrännyt Le Penin maksamaan lähes 300 000 euroa takaisin Euroopan parlamentille.

Virasto toimii itsenäisesti

OLAFin tutkinnan kohteena on ollut jopa komissaareja. Vuonna 2012 maltalainen EU:n terveyskomissaari John Dalli joutui jättämään tehtävänsä sen jälkeen, kun OLAF esitti raporttinsa väärinkäytöksistä.

– Vaikka OLAF on osa komissiota, niin tutkinnoissa se on täysin itsenäinen. Se ei ota käskyjä tai kehotuksia keneltäkään komissiosta tai maitten päättäjiltä, Itälä sanoi.

Itälän mukaan OLAFin pääjohtajalla on vastuu tutkintojen aloittamisesta. Tutkintaa varten on löydyttävä riittävästi todisteita.

– Kaikki ovat samanarvoisia tässä kohtaa. Sen takia OLAFille on annettu erityisasema. Sitä sanotaan erikoiseksi eläimeksi komission piirissä.

Itälän mukaan pääjohtajana hänelle on tärkeintä, että rajat ylittävä järjestäytynyt rikollisuus saadaan vastuuseen tekosistaan.