Harry Harkimo aikoo äänestää hallituksen sote-esitystä vastaan – Soten voimasuhteet nyt tiukat 101–98

Hallituksen sote-enemmistö eduskunnassa hupenee kolmeen kansanedustajaan, kun Harry Harkimo ilmoitti äänestävänsä hallituksen esitystä vastaan.

politiikka
Hjallis Harkimo
Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kokoomuksesta eronnut ja oman Liike Nyt -nimisen poliittisen liikkeen perustanut kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo kertoo Ylelle äänestävänsä hallituksen sote-uudistusta vastaan.

Harkimo on jo aiemmin kritisoinut hallituksen sote-mallia ja empinyt lopullista kantaansa. Hän kertoo kallistuneensa kielteiselle kannalle Liike Nytin nettiäänestyksen jälkeen.

– Olen nyt päättänyt, että äänestän sote-uudistusta vastaan. Viimeinen pisara oli Liike Nytin äänestys, jossa 90 prosenttia äänesti vanhan mallin kehittämisen puolesta. 10 prosenttia äänesti, että hallituksen mallia kehitettäisiin. Minun mielestä se on aika murskaavaa, Harkimo perustelee päätöstään.

Harkimo kertoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa huhtikuussa olevansa valmis noudattamaan nettiäänestyksen tulosta syksyllä eduskunnassa.

Hallituksen sote-enemmistö alkaa olla täpärällä. Hallituksella on tällä hetkellä 104 kansanedustajaa. Määrä putosi kesäkuussa yhdellä, kun Mikko Kärnän (kesk.) tilalle palannut ja oman, Kansalaispuolueen eduskuntaryhmän perustanut Paavo Väyrynen totesi, ettei hänellä ole syytä edistää hallituksen esitystä, ja hän äänestää sitä vastaan.

Koska eduskunnan puhemies ei äänestä, hallituspuolueilla on äänestyksissä 103 kansanedustajaa. Kokoomuksen kansanedustajista Elina Lepomäki ja Susanna Koski taas ovat jo ilmoittaneet äänestävänsä hallituksen esitystä vastaan.

Oppositiolla on 95 kansanedustajaa, jos Väyrynen lasketaan mukaan. Jos Lepomäki, Koski, Harkimo ja Väyrynen äänestävät esitystä vastaan, sote-uudistuksen vastustajia on 98 ja puoltajia 101. Näillä voimasuhteilla sote-uudistus tulisi täpärästi hyväksytyksi, mikäli kaikki kansanedustajat ovat läsnä äänestyksessä.

Hallitus ei tuo sotea edes äänestykseen

Puheenjohtaja Harkimo kertoo, että Liike aikoo esitellä pian myös oman sote-mallinsa, joka on rakennettu yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

Liike Nytin jäsenet ovat sitä mieltä, että Suomen nykyistä terveydenhuoltojärjestelmää pitäisi kehittää.

– Meillä on tällä hetkellä Euroopan tehokkain ja kustannustehokkain malli. Minun mielestä kaikista paras olisi, että tätä vanhaa kehitettäisiin. Sitä pitää kehittää pikkuhiljaa eikä tehdä niin valtavia muutoksia kuin hallituksen ajamassa mallissa, Harkimo sanoo.

Hän toteaa olevansa varma, ettei hallituksen sote-malli mene läpi eduskunnassa.

– Olen ihan varma, että se katuu eduskunnassa, ja olen ihan varma myös siitä, että esitys ei tule koskaan äänestykseen. Siellä tulee muitakin äänestämään vastaan eli tämä tulee kaatumaan, ja siksi hallitus ei tule koskaan tuomaan tätä eduskuntaan, Harkimo painottaa.

Sote liian iso ja vaikeaselkoinen, ei tuo säästöjä

Liike Nytin nettiäänestykseen vastasi noin 4 000 ihmistä eri puolilta Suomea.

Harkimo kertoo, että ensin ihmisille annettiin hallituksen sote-esitystä puoltavaa ja vastustavaa tietoa. Tämän jälkeen asiasta käytiin sivuilla keskustelua, ja lopulta asiasta äänestettiin. Keskusteluun osallistuneiden joukossa oli paljon terveydenhuollon ammattilaisia, kuten lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

Harkimon mukaan nettiäänestys keskusteluineen ovat osa Liike Nytin ajamia uusia politiikan toimintatapoja.

– Tämä koko sote-uudistus on liian iso ja liian vaikeaselkoinen. Kukaan ei pysty sanomaan, että se säästää rahaa. En myöskään ymmärrä, millä tavalla näin iso uudistus pystytään viemään läpi, hän toteaa.

Harkimon mielestä hallituksen sote-malli perustuu liian paljon poliittisiin intohimoihin.

– Siihen, mitä keskusta haluaa. Kokoomuksen kohdalla en ymmärrä ollenkaan, miten kokoomus voi hyväksyä tämän hallituksen mallin, Harkimo sanoo.

Lue myös:

Harkimon Liike Nyt iskee maakuntiin – Heinolassa koko valtuustoryhmä liittyy Hjalliksen liikkeeseen

Harkimo vahvisti: Liike Nyt on perustettu, mukana muun muassa Mikael Jungner ja Tuomas Enbuske – ei välttämättä aseta ehdokkaita vaaleihin

Väyryselle paluu eduskunnan peräpenkkiin oli "ilon ja riemun päivä"

Juttua täsmennetty klo 13:25 opposition ja hallituksen voimasuhteiden osalta.