Vuosikymmenten perinne katkeaa, Popjazzleiri jää ulos Pori Jazzeilta – Olavi Uusivirta: "Kuulostaa ikävältä ja surulliselta"

Nakkilassa tiistaina alkava 48. valtakunnallinen Popjazzleiri ei pääse esiintymään Pori Jazzin ilmaiskonserttiin. Samalla päättyy vuosikymmeniä kestänyt perinne.

Pori Jazz
Olavi Uusivirta
Petteri Sopanen / Yle

Valtakunnallisen Popjazzleirin monikymmenvuotinen yhteistyö Pori Jazzin kanssa katkeaa.

Pori Jazz on ilmoittanut leirin johdolle, että perinteinen loppukonsertti ei enää mahdu festivaalin ohjelmaan.

Tieto perinteen katkeamisesta otettiin leirillä tyrmistyneenä vastaan, kertoo Popjazzleirin johtaja Paula Herkman.

– Onhan se tosi surullista. Sen takia meidän leiri on ollut 48 vuotta Satakunnassa, koska siinä on ollut Pori Jazz vieressä. Se on ollut tosi iso osa meidän leirin ohjelmaa.

Pori Jazz perustelee taloudellisilla syillä

Pori Jazzin mukaan yhteistyön katkeamisen syynä ovat taloudelliset seikat. Esiintyminen vaatii henkilökuntaa, mistä koituu kustannuksia festivaalille. Myös ilmaiskonserttien konsepti päivittyy tänä vuonna, kun jazzkatu muuttuu Kirjurinluodon jazzpuistoksi.

– Kyse on monen asian summasta. Kun joku bändi esiintyy jollain lavalla, se vaatii resursointia. Pitää olla tekniikan henkilökuntaa ja fasilitointia sen osalta, että bändit voivat lauteille astua, festivaalin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro perustelee.

Popjazzleiri
Olli-Pekka Salli / Yle

Konsertista ei palkkioita leiriläisille

Leiri on vuosien saatossa toiminut koulutuspaikkana ja motivaation lähteenä monille musiikin harrastajille ja ammattilaisille. Leirille on osallistunut lukuisia nimekkäitä artisteja Iiro Rantalasta Sami Kuoppamäkeen ja Aleksi Laihoon.

Jazzkadulla esiintyneet leiriläiset eivät ole pyytäneet esiintymisestään palkkioita.

– Me olemme tuoneet jopa omat soittimet mukana. Pori Jazz on maksanut vain bussikuljetuksen leiriltä esiintymispaikalle ja takaisin. Ilman korvausta olemme tuottaneet liki kaksituntisen konsertin, Herkman kertoo.

Popjazzleirille osallistuu tänä vuonna 60 leiriläistä. Keski-ikä leirillä on noin 17. Opettajat ja henkilökunta mukaan lukien Nakkilassa leireilee noin 90 musiikin ystävää. Leiri päättyy 20. heinäkuuta.

Olavi Uusivirralle jäi hyvät muistot

Muusikko Olavi Uusivirta muistelee osallistuneensa Popjazzleirille teini-ikäisenä kaksi tai kolme kertaa. Hän harmittelee leiriläisten konsertin putoamista pois jazzien ohjelmistosta.

– Kuulostaa vähän ikävältä ja surulliselta. Kyllä sen konsertin soisi ohjelmistosta löytyvän. Ne ovat olleet suosittuja konsertteja. Yleisö on tykännyt nähdä nuoria lahjakkuuksia ensimmäisillä keikoillaan.

Uusivirralla on omat lämpimät muistonsa popjazzleiriltä ja loppukonserteista.

– Kun leiri vielä pidettiin Kullaalla, meillä oli Kullaa Shaker -niminen bändi, joka pääsi jazzkadulle soittamaan yhden kappaleen. Se oli kova juttu.

Tuohon aikaan Uusivirran pääinstrumentti oli rummut. Oppia nuoreen rumpaliin takoivat Yhdysvalloissa uransa tehnyt Klaus Suonsaari ja UItra Brasta tuttu Antti Lehtinen. Muita leiriläisiä olivat esimerkiksi Emma Salokoski ja Tuomo Prättälä.

– On harmillista, että tänä vuonna ei löytynyt aikatauluista tilaa. Leiriläisten esitykset ovat olleet korkeatasoisia. Leirillä on lahjakkaita nuoria, joten ei se siitä ole kiinni, ettei taso riittäisi.