1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Mitä jos Trump ja Putin tapaisivatkin Tampereella? Mustaamakkaraa sädetikulla, uintiretki järvessä ja takuuvarma yllätys Pikku Kakkosen puistossa

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit kohtaavat pian Suomessa. Haastoimme tamperelaiset ajatusleikkiin, minne he veisivät Putinin ja Trumpin Tampereella.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Mitä jos Trump ja Putin tapaisivatkin Tampereella? Kaupunkilaiset keksisivät heille paljon tekemistä.
Katso videolta, mitä tarjottavaa Tampereella olisi kaupunkilaisten mielestä huippukokouksen isäntänä. Työryhmä: Jani Aarnio ja Katri Tapola / Yle

TampereHelsinki valmistautuu parhaillaan isännöimään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokousta 16. heinäkuuta. Kahden suuren valtion johtajien tapaaminen Suomessa on herättänyt paljon mielenkiintoa, ja moni pohtii ohjelman yksityiskohtia tapaamispaikasta majoitukseen ja presidenteille tarjottavaan ruokaan.

Vaan mitä jos tapaaminen olisikin järjestetty Suomessa jossakin muualla kuin Helsingissä, vaikkapa Tampereella, voisiko se vaikuttaa neuvottelujen lopputulokseen. Kävimme kysymässä asiaa Tampereen keskustassa.

– Ei niille sopua syntyisi, vaikka he täällä tapaisivat. On ne niin erilaiset tyypit, Väinö Koskinen sanoo.

Tamperelaisen Katariina Suvannon mielestä neuvottelujen lopputulokseen vaikuttaisi varmasti se, jos ne käytäisiin Tampereella.

– Täällä on positiivisia, energisiä ihmisiä, jotka saavat hyvälle mielelle, Suvanto sanoo.

– En mä usko, että sillä olisi mitään vaikutusta keskusteluihin, Päivi Nieminen arvelee puolestaan.

– Kyllähän tämä niille pieni paikka olisi, Veijo Virtanen miettii.

Tampereen siluetti Iidesjärveltä päin
Huippukokous voitaisiin tamperelaisten mielestä järjestää esimerkiksi Näsinneulassa (kuvan keskellä) tai Torni-hotellissa (vasemmalla).Jani Aarnio / Yle

Maailmanpolitiikkaa uimareissulla ja hattaraa huvipuistossa

Ajatusleikki kahden maailman vaikutusvaltaisimpiin johtajiin kuuluvan presidentin kohtaamisesta Tampereella tuntuu alkuun monista oudolta, mutta pyydettäessä tamperelaiset keksivät useita paikkoja huippukokoukselle.

Kannatusta kokouspaikaksi saa niin Näsinneula, Torni-hotelli, Tampere-talo kuin Pyynikin munkkikahvila.

Teemu Soravirran mielestä paras tapaamispaikka olisi jokin Tampereen puisto tai uimaranta. Hän veisi Trumpin ja Putin uimaan järveen ja hyppäisi itsekin mukaan, jos vain turvamiesten sekaan mahtuisi.

– Varmaan juttelisimme maailmanpolitiikasta ja muista perusjutuista, mistä yleensä uintireissulla jutellaan.

Myös Tampereen tunnettua huvipuistoa ehdotetaan presidenttien kohtaamispaikaksi.

– Särkänniemeen veisin ja hattaraa tarjoaisin. Se sopii Trumpin tukkamuotiin, Antti Savolainen nauraa.

Rauhaa Lähi-itään ja saunadiplomatiaa

Yhdysvaltain Donald Trumpilta ja Venäjän Vladimir Putinilta tuskin keskustelunaiheet loppuvat Suomen huippukokouksessa, mutta tamperelaisilta löytyy lisävinkkejä varalle.

Presidenttien pitäisi keskustella Krimin miehityksestä, rauhasta, ydinaseiden vähentämisestä, pakolaisasioista sekä kauppasodan lopettamisesta. Heiltä toivotaan järkeviä, hyviä päätöksiä.

– Jaa-a, jos sinne Lähi-itään jonkinlaisen rauhan saisi, niin se olisi aika mukava juttu monen kohdalla, Väinö Koskinen sanoo.

– Kannattaa varmaan se Pohjois-Korean homma saada hoidettua, niin sitten kaikki on hyvin sen jälkeen, Teemu Soravirta lähettää terveisiä.

Uimareita Rauhaniemen kansankylpylän edustalla
Rauhaniemen kansankylpylä on suosittu saunomis- ja uimapaikka Tampereella.Jani Aarnio / Yle

Saunadiplomatia saa lämmintä kannatusta.

– Putin on kovempi saunamies. Kyllä se aika kipakkaa löylyä heittäisi, Juhani Mäkinen Jämsästä arvelee.

– Trump saattaisi viipyä löylyissä pidempään ihan sisun takia vaikka nahka palaisikin, Maria Rajakorpi tuumaa.

Mustaamakkaraa ja hippaa Pikku Kakkosen puistossa

Jos tamperelaiset keksivätkin monta kokouspaikkaa, tarjoiluehdotuksia vasta riittääkin: presidenteille haluttaisiin tarjota loimulohta, muikkuja, puolukkajäädykettä, mansikkaviinereitä, tamperelaista pizzaa, munkkikahvia Pyynikillä ja pihviä Tammerkosken rannalla, mutta ehdottomasti eniten ääniä saa mustamakkara.

– Tarjoiltuna hiukan hienommin. Makkaroista voisi tehdä hienon tornin, ja siihen voisi laittaa Amerikan ja Venäjän liput, ja ehkä vielä sädetikku, Maria Rajakorpi ehdottaa.

Mustaamakkaraa pahvilautasella
Tamperelaiset haluaisivat tarjota arvovieraille mustaamakkaraa joko torilla pahvilautaselta tai vähän hienommin posliinilautasilta.Jani Aarnio / Yle

Tärkeänä pidetään, että tarjottava ruoka kuvastaa suomalaista ruokakulttuuria.

– Hämeenkyrön Siikliä. Siihen kylkeen voita ja jotain suolaista. Hyvä sillipurkki aukaistaisiin, Eeva Arhenius suunnittelee tapaamisen tarjoilua.

Tiukkojen neuvottelujen lomassa presidentit voisivat käydä kiertoajelulla ja nauttia piknikistä sekä jaloittelusta Tammerkosken rannnalla.

– Hippaa! Pikku Kakkosen puistossa leikkivät lapset Louna ja Veikko Ylikoski ehdottavat presidenttien ohjelmaan. Putin kuulemma voittaisi.

– Tervetuloa Suomeen! Louna ja Veikko huikkaavat ja jatkavat pokémonien metsästystä leikkipuistossa.

Veikko ja Louna Ylikoski Pikku Kakkosen puistossa Tampereella
Veikko ja Louna Ylikoski lähettävät terveisiä Trumpille ja Putinille Pikku Kakkosen puistosta Tammerkosken rannalta.Jani Aarnio / Yle

Lue myös:

Huippukokki tarjoaisi Trumpille ja Putinille järvivettä, Juha Mieto mämmiä – mitä sinä kattaisit presidenttien pöytään?

Suurvaltajohtajien vierailusta Suomeen jäi massiivinen lahja, jota kukaan ei nyt halua – ollut kymmeniä vuosia varastossa

Yle Uutisten verkkojutut Trumpin ja Putinin huippukokouksesta Helsingissä

Lue seuraavaksi