Sisäministeriö esittää sisärajatarkastusten palauttamista Trumpin ja Putinin vierailun takia – alkaisivat perjantaina kello 12

Sisärajatarkastusten tarkoituksena olisi estää Suomeen pääsy sellaisilta ihmisiltä, jotka saattavat uhata turvallisuutta tai yleistä järjestystä.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Matkustajia Helsinki-Vantaa lentokentällä.
Matkustajia Helsinki-Vantaa lentokentällä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sisäministeriö esittää valtioneuvostolle, että Suomi palauttaa sisärajatarkastukset Schengen-alueelle Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailun vuoksi. Asian vahvistaa Ylelle Rajavartiolaitoksen esikunnan apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa.

Elomaa kertoo, että sisäministeriö esittää tarkastusten palauttamista neljän vuorokauden ajaksi tämän viikon perjantaista lähtien. Sisärajatarkastukset alkaisivat perjantaina kello 12 ja jatkuisivat ensi viikon tiistaihin kello 12:een saakka.

Sisärajatarkastusten tarkoituksena olisi estää Suomeen pääsy sellaisilta ihmisiltä, jotka saattavat uhata turvallisuutta tai yleistä järjestystä.

Trump ja Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

Valtioneuvoston on määrä päättää kokouksessaan perjantaina, otetaanko tarkastukset käyttöön.

Sisärajatarkastuksia voitaisiin tehdä sekä Suomeen saapuville että Suomesta lähteville matkustajille. Rajavartiolaitos kohdentaa tarkastuksia erityisesti keskeisimmille lentoasemille ja satamiin sekä pohjoisen vilkkaimmille rajanylityspaikoille.

– Painopiste on luonnollisesti siellä, missä matkustajia on enemmän, Elomaa kertoo.

Läheskään kaikkia matkustajia ei kyetä tarkastamaan. Matkustajien ei tarvitse huolehtia esimerkiksi lentoasemilla rajatarkastukseen hakeutumisesta, vaan viranomaiset ohjaavat heidät tarvittaessa tarkastukseen.

Elomaan mukaan tarkastukset tapahtuisivat kohdennetusti viranomaisten saamaan tiedustelutiedon ja analyysien perusteella.

– Siihen kuuluu muun muassa matkustajalistojen läpikäyntiä ja erilaisten profiilien luomista, Elomaa sanoo.

Kaikkien matkustajien tulee kuitenkin varautua siihen, että saattavat tulla tarkastetuiksi. Tarkastusten palauttaminen ei tuo muutoksia matkustajille matkustusasiakirjojen osalta, vaan nykyiset säädökset matkustusasiakirjojen osalta ovat voimassa myös tarkastusten aikana.

– Henkilöllisyys ja matkustajaoikeus tulee pystyä osoittamaan niin kuin tälläkin hetkellä. Vaikka menee käymään Tallinnassa, mukana pitää olla passi tai virallinen henkilökortti, Elomaa huomauttaa.

Elomaa arvioi, että tarkastukset tuskin aiheuttavat ylimääräistä haittaa matkustajille.

– Yritämme hoitaa asian niin, että viivästyksiä ei pääse syntymään.

Suomi lopetti Schengen-alueelta saapuvien matkailijoiden rajatarkastukset vuonna 2001. Sisärajatarkastukset ovat sittemmin olleet käytössä kuitenkin muun muassa yleisurheilun MM-kisojen yhteydessä 2005.

Sisäministeriön esityksestä sisärajatarkastusten palauttamiseksi kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

HS: Suomi saattaa palauttaa sisärajatarkastukset Putinin ja Trumpin vierailun yhteydessä