Osuuskunta Maitomaa haki ja sai arvostetun todistuksen tuotantoeläintensä hyvinvoinnista: "Vastuullisuus korostuu enemmän ja enemmän"

Welfare Quality -sertifikaattia varten käytiin läpi kaikki Maitomaan noin 170 lypsykarjatilaa.

meijeriteollisuus
Vasikka.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suonenjokiselle meijeriyhtiö Osuuskunta Maitomaalle on myönnetty arvostettu Welfare Quality -hyvinvointisertifikaatti.

Maitomaa on Suomen ja tiettävästi koko Euroopan toinen meijeriyhtiö, joka on hakenut ja saanut vastaavan sertifikaatin. Sama tunnus on myönnetty aiemmin Juustoportti-yhtiölle.

Eurooppalaisten instituuttien ja yliopistojen kehittämässä mittausmenetelmässä tarkkaillaan tuotantoeläinten kasvuympäristöä, ruokintaa, terveyttä ja lajille ominaista käyttäytymistä.

Tunnustusta varten käytiin läpi Maitomaan kaikki noin 170 lypsykarjatilaa lähimaakunnissa viime syksyn ja tämän vuoden kesäkuun välisenä aikana. Kaikilla tiloilla käydään vielä uudestaan vähintään kerran viiden vuoden sisällä.

Auditoinnit eli laadunvalvontarkastukset teki eläinten hyvinvointiin erikoistunut suomalaisyhtiö Armenta Benessi, joka raportoi tulokset Welfare Quality -komitealle.

Armenta Benessin toimitusjohtajan Essi Walleniuksen mukaan Welfare Quality -sertifikaatti on helpommin toteutettavissa hieman pienemmän kokoluokan meijeriyhtiöille, koska prosessissa käydään läpi kaikki meijerin lypsykarjatilat. Esimerkiksi Valiolla on tuhansia lypsykarjatiloja.

Osuuskunta Maitomaa kertoi toukokuussa rakentavansa Suonenjoelle uuden, 10 miljoonaa euroa maksavan tuotantotilan lähinnä vientiin meneville kuluttajatuotteilleen. Tilojen on määrä olla tuotantokäytössä loppuvuodesta 2019.

Yhtiö odottaa nyt saadusta laatusertifikaatista lisäpotkua myös vientimarkkinoille.

– Vastuullisuus korostuu maataloustuotannossa koko ajan enemmän ja enemmän. Meillä on nyt hyvä dokumentaatio eläinten hyvinvoinnista, sanoo toimitusjohtaja Mikko Sairanen.

Osuuskunta Maitomaa on Valion ja Arlan jälkeen Suomen kolmanneksi suurin meijeriyhtiö. Se jalostaa vuosittain noin 75 miljoonaa litraa maitoa.