Vain yhdessä Suomen kaupungissa liikuntarajoitteinenkin pääsee opastetulle matkailukierrokselle – "Esteettömyyden edistäminen on pysähtynyt rahapulaan"

Kajaani on Suomen ensimmäinen kaupunki, jossa tarjotaan esteettömiä matkailukierroksia. Mikäli bussiin on hankala nousta, tarjolla on myös invataksin kyyti.

Kajaanissa järjestetään opastuskierroksia, joilla kohteisiin pääsevät niin hyvin kuin hitaamminkin liikkuvat. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

KAJAANI Liikuntarajoitteisten pääsy tutustumaan oman paikkakuntansa matkailunähtävyyksiin ei ole itsestään selvää missään, mutta Kajaanissa siitä on yritetty tehdä edes jotenkin mahdollista.

Matkailuoppaiden vetämiä kiertoajeluja on järjestetty muiden paikkakuntien tavoin vuosia, mutta aiemmin liikuntarajoitteisia ei ole osattu huomioida.

– Busseihin ei ole tähän mennessä paljon vammaisia lähtenyt matkaan, sillä jo pelkästään bussiin nousu voi olla haasteellista kohteissa liikkumisesta puhumattakaan. Kokeilimme viime kesänä kerran esteetöntä kierrosta, ja suuren suosionsa ansiosta tänä kesänä kiertoajeluita järjestetään kolme, Kajaanin vammaisneuvoston jäsen Hilkka Kananen kertoo.

Aivan pienestä ajelusta ei ole kyse, sillä Kajaanin kaupunginteatterin pihamaalta starttaa liikkeelle täpötäysi linja-auto sekä kaksi täyttä invataksia. Matkailuoppaita on matkassa kolme, yksi jokaisessa autossa.

Oppaana toisessa takseista oleva Anja Hongisto pohtii järjestelyjen olevan pitkälti samanlaisia kuin niin sanotuilla normaaleillakin kierroksilla.

– Suuri ero on oikeastaan opastettavien määrä. Näin iso määrä ihmisiä ei mahdu kerralla esimerkiksi Paltaniemen kuvakirkon pihalle tai Eino Leinon perinnetaloon. Kierrämme kohteet niin, että vältymme ruuhkilta. Opastukseen tai tarinoihin ei vaikuta, kuinka ketterästi ihminen liikkuu. Tarina on sama, ja tarinoita meillä Kainuussa kyllä riittää.

Esteettömyyttä ei mieti, ennen kuin asia osuu omalle kohdalle

Kesän ensimmäisellä esteettömällä opastuskierroksella ohjelmassa on tutustuminen Paltaniemellä seisovaan vuonna 1726 rakennettuun kuvakirkkoon, Eino Leino -perinnetaloon sekä Leinon kotitilaan Hövelöön. Invataksissa matkaavat kuuntelevat matkailuoppaan kertomuksia paikkojen historiasta tarkasti, mutta toki kysymyksiäkin esitetään.

Ensimmäistä kertaa Kajaanissa vieraileva Helena Voutilainen saa paljon kerrottavaa matkaansa kotiin Tammelaan.

– Tärkeintä näissä kiertoajeluissa on opas ja tämä on kyllä hyvä.

Matkailuopas Anja Hongisto työssään Eino Leino -perinnetalolla Kajaanin Paltaniemellä. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Voutilainen ei edes miettinyt liikkumisrajoitteita, kun lähti kierrokselle.

– On hienoa, että esteettömyyteen kiinnitetään huomiota, sillä sellaiset asiat huomataan usein vasta, kun ne osuvat omalle kohdalle. Itselläni jalka liikkuu vielä ketterästi, mutta koskaan ei tiedä, milloin asia on toisin.

Voutilaisen mielikuva on, että esteettömyys on huomioitu kohtuullisen hyvin ainakin isommissa kaupungeissa.

– Ymmärrän, että kaikkialle eivät kaikki pääse. Hienoa, että täällä yritetään tuoda paikat lähemmäksi kaikkia.

Matkailuopas Anja Hongisto on yllättynyt, että vastaavia kierroksia ei muualla Suomessa järjestetä.

– Etukäteisjärjestelyt ovat samanlaisia kuin muillakin kierroksilla, eli osallistujan liikuntakyvystä ja muista tarpeellisista seikoista tulee tietoa jo varauksen kautta. Niiden tietojen perusteella tehdään kohdeohjelma jokaiselle kierrokselle, eli ei tämä kovin kummallista ole.

Kajaani valopilkkuna liikuntarajoitteisille

Vammaisten etujärjestö Kynnyksen toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä on innoissaan Kajaanin palvelusta.

– Sopiihan, jos käyn saman tien Helsingin matkailutoimistossa kertomassa tästä? Taas nähdään, että kaikki viisaus ei tosiaankaan asu Helsingissä.

Takavuosina esteettömyys oli esillä rakentamisessa ja puheissa, mutta nyt se näkyy Könkkölän mukaan lähinnä paperilla.

– Esteettömyyden edistäminen on pysähtynyt rahapulaan, tai ainakin hidastunut. Esteettömistä kohteista kerrotaan lähinnä opaslehtisissä, joita löytyy infopisteistä. Tosin rahaa ei tahdo löytyä opaslehtisten uusimiseen.

Jos ei ole aiempaa tarjontaa, ei synny myöskään kysyntää. Jos ei ole kysyntää, ei synny tarjontaa.

Kalle Könkkölä

Könkkölä toivoo, että Kajaanista otettaisiin mallia esteettömyyden edistämisessä. Hänen mielestään joskus on etu, että liikkeelle lähdetään Helsingin ulkopuolelta.

– Pienellä paikalla kaikki ihmiset tuntevat toisensa ja kohdepaikat, joten asioita on helpompi kehittää. Ladun avaajan hankaluus on, että jos ei ole aiempaa tarjontaa, ei synny myöskään kysyntää. Jos ei ole kysyntää, ei synny tarjontaa.

Seuraavaksi näkö- ja kuulovammaiset

Kajaanin vammaisneuvoston puheenjohtaja Kaija Patronen on iloinen, että Kajaanin kaupunki on ottanut vammaisten toiveet hyvin huomioon.

– Ilman kaupungin tukea ei tämä onnistuisi, sillä kierrokset syövät myös rahaa taksien ja opastuksen maksuina. Toiveisiin vastaaminen on myös näkynyt siinä, että esteettömyyttä tarvitsevat ovat aktivoituneet. Vammaisneuvostolle on tullut paljon yhteydenottoja, joissa mennään jo eteenpäin tasa-arvoisuudessa.

Tämän suosio on kyllä yllättänyt meidät kaikki, ei tätä tähän voi jättää.

Hilkka Kananen

Patrosen mukaan jatkossa on tarkoitus kiinnittää enemmän huomiota näkö- ja kuulovammaisten palveluihin.

– Esimerkiksi sokeat tarvitsisivat näillä kiertoajeluilla omat tulkkinsa välittämään sen, mitä me näemme.

Kehitystä vie eteenpäin myös oma kokemus, hymyilee vammaisneuvoston jäsen Hilkka Kananen kesän ensimmäisen opastetun esteettömän kierroksen päätteeksi.

– Tämän suosio on kyllä yllättänyt meidät kaikki, ei tätä tähän voi jättää. Tälläkin kierroksella on näkynyt paljon tyytyväisiä hymyjä.