Herätys: Huippukokous kuormittaa Virve-viranomaisverkkoa, Kavanaugh Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi ja Valio haluaa kerätä lehmän jätöksiä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Poliisin Virve -puhelin.
Emilia Malin / Yle

Trumpin ja Putinin huippukokous kuormittaa Virve-viranomaisverkkoa

Turvallisuusviranomaisten pääviestivälineenä toimiva Virve-viranomaisverkko on varautunut monikymmenkertaiseen kuormitukseen ensi maanantaisen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huippukokouksen aikana. Viranomaisverkon liikenne keskittyy huippukokouksen aikana niille aluille, missä presidentit liikkuvat. Suomalaisviranomaiset tukevat yhteistyössä Putinin ja Trumpin turvallisuutta.

Brett Kavanaugh korkeimman oikeuden tuomariksi Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nimittänyt 53-vuotiaan Brett Kavanaughin uudeksi korkeimman oikeuden tuomariksi. Kavanaugh toimi presidentti George W. Bushin neuvonantajana. Nimitys muuttaa korkeimman oikeuden aiempaa konservatiivisemmaksi. Senaatin pitää vielä vahvistaa Kavanaughin nimitys.

Brett Kavanaugh ja Donald Trump.
Korkeimman oikeuden tuomariksi nimitetty Brett Kavanaugh puhui Valkoisessa talossa maanantaina.AOP

Valio haluaa kerätä tiloilta maidon ohessa myös lehmän jätökset

Meijerijätti suunnittelee erottelevansa lietteestä biokaasun, puhtaan veden sekä lannoitteet. Yhtiön bisnesten lisäksi lietteen tehokas käyttö saattaisi vähentää vesistöjen ravinnekuormaa.

Lehmiä maitotilan aitauksessa
Pientilojen lehmät ovat tarkkoja lypsijöitä, eikä keruukertojen välillä synny muutamaa litraa isompaa heittoa lopputulokseen.Anna Sirén / Yle

Sarjakuristaja jälleen oikeudessa - nyt vastaa murhasyytteeseen

Sarjakuristajana tunnetun 52-vuotiaan Michael Penttilän oikeudenkäynti alkaa aamulla Helsingin käräjäoikeudessa. Nyt miestä syytetään 52-vuotiaan helsinkiläisen naisen murhasta. Surmatyö tapahtui 13. huhtikuuta Helsingin Alppiharjussa. Poliisikuulusteluissa Penttilä on myöntänyt syyllistyneensä tappoon, mutta kiistää murhasyytteen.

Michael Penttilä hovioikeudessa.
Michael Penttilä hovioikeudessa 13. maaliskuuta 2018.Martti Kainulainen / Lehtikuva

MM-jalkapallo jatkuu

Jalkapallon MM-kisojen ensimmäinen välieräottelu pelataan illalla Pietarissa, kun vastakkain asettuvat Ranska ja Belgia. Kello 21 alkavaa ottelua voi jännittää suorana TV2:sta ja Yle Areenasta. MM-finaali pelataan sunnuntaina ja pronssiottelu lauantaina.

Pietarin stadion.
Pietarin stadion.Giuseppe Cacace / AFP

Sää

Maan eteläosassa ja paikoitellen Itä-Suomessa pilvisyys on runsasta. Etelässä tulee paikoin sadekuuroja. Muualla maassa sää on poutaista ja laajalti aurinkoista. Lämpötila kohoaa 20 ja 28 asteen välille. Lapissa on lämpimintä. Lue lisää säästä täältä.

Tiistain sääkartta.
Yle Uutisgrafiikka