1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Polkan pääsato nyt käsillä – viljelijä: mansikat kannattaa pakastaa tällä viikolla

Alkukesän kuivuus haittasi, mutta myöhemmät sateet pelastivat paljon.

Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Veijo Karkkonen on viljellyt mansikkaa yli 40 vuotta Jokiniemen tilallaan Kuopion Karttulassa, nyt mansikka-ala on noin kahdeksan hehtaaria.

Tämä viikko on Savon mansikkapelloilla varsin kiireistä aikaa.

– Päälajike Polkan keruu tehdään suurelta osin tällä viikolla ja hyvässä kelissä voidaan pääsato kerätä talteen, kun sateista ei ole pelkoa. Pakastajien kannattaa olla liikkeellä tällä viikolla.

Karkkonen luonnehtii satoa keskinkertaiseksi.

– Toukokuun ja kesäkuun alkupuoliskon kuivuus verottavat satoa jonkin verran, mutta viime aikojen sateet paransivat tilannetta.

– Tämän kesän kokonaissaanti maakunnassa on nelisen miljoonaa kiloa, arvioi Veijo Karkkonen, joka toimii myös Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen puheenjohtajana.

Pohjois-Savossa tuotetaan noin kolmannes koko maan mansikkasadosta.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki sanoo, että koko maan osalta lopullinen arvio tämän kesän mansikkasadon kokonaismäärästä tehdään myöhemmin, kun pohjoisen Suomen sato on saatu talteen. Alkukesästä liitto arvioi, että sadosta on tulossa lähes tavanomainen, 12–13 miljoonaa kiloa.

"Marja-alalla on nyt positiivinen henki"

Noora Räsänen on nuori mansikanviljelijä Leppävirran Kurjalassa. Hän jatkaa vanhempiensa tilanpitoa. Mansikkaa Kolarinpellon marjatilalla on viljelty kolmen vuosikymmenen ajan. Räsänen kävi ohjaksiin viisi vuotta sitten, ja nyt tilalla on mansikkaa viljelyssä viiden hehtaarin alueella. Hän on myös Hedelmän- ja marjanviljelijäin yhdistyksen Kuopion piirin uusi puheenjohtaja.

– Mansikan viljelyalat suurenevat, ja uusia jatkajia tulee sukupolvenvaihdosten kautta. Marja-alalla on nyt positiivinen henki.

Räsänen kuvaa tämän kesän satoa parhaimmillaan keskinkertaiseksi.

– Marjat ovat hyvälaatuisia, mutta paikoin on ollut hallatuhoja. Onneksi niitä ei ole läheskään kaikilla.