Hyppää sisältöön

Nojatikkailta ei saa tehdä rakennustöitä – Työn tilaajakin on vastuussa, jos maalari putoaa tikkailta

Harva talonomistaja tulee ajatelleeksi, että tikkailta pudonnut ikkunanpesijä on myös hänen sotkunsa.

Kuva: Johanna Aulén / Yle

Tikkailta työskentely on amatöörien hommaa. Työalustana nojatikkaita ei saa käyttää. Silti moni ammattilainenkin venyttää lakia ja käyttää.

Rakennusalan yritysten edunvalvojan Rakennusteollisuuden asiamies Juha Suvanto muistuttaa, että myös työn tilaaja on omalta osaltaan vastuussa siitä, että yritys noudattaa työturvallisuutta lainsäädännön mukaisesti.

– Sinulla on ihan täysi oikeus puuttua ja näkisin pikemminkin niin, että sinulla on velvollisuus puuttua, koska tilaajana olet osaltasi vastuussa, että työturvallisuus toteutuu. Lain mukaan se menee niin.

Ja tuo laki sanoo, että nojatikkaita saa käyttää vain tilapäisenä kulkutienä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin lyhytaikaisiin ja kertaluontoisiin töihin.

Rakennusteollisuuden Juha Suvanto tietää, että tällöinkin niiden käyttö on asianmukaisesti ennakolta suunniteltava.

– Kun pyydät tarjousta, niin siihen tarjouspyyntöön pitäisi muistaa aina laittaa, että työ pitää toteuttaa vallitsevan työturvallisuuslainsäädännön mukaisesti. Mutta onhan se nyt päivänselvää, että jokaisen yrityksen pitäisi sitä lakia noudattaa joka tapauksessa, vaikka sellaista tekstiä ei olisikaan.

Kiinteistönomistajia ja taloyhtiöitä edustavan Kiinteistöliiton mukaan Suomessa on perinteisesti ajateltu, että urakoitsija hoitaa kaiken. Päälakimies Jenni Hupli muistuttaa, että kummallakin osapuolella on velvoitteita, joista pitää huolehtia.

– Ei ole liioiteltua sopia missä tahansa urakkasopimuksessa siitä, että työturvallisuusvelvoitteiden täyttämisestä vastaa täysimääräisesti se urakoitsija. Tilaajalla on kuitenkin omat velvoitteensa, joiden rikkomisesta voi edelleenkin seurata vastuu.

Ja käsissä ei saa kantaa mitään

Nojatikkailta ei varsinaisia töitä siis saa tehdä, mutta A-tikkailta saa sentään jotain.

Jos kunnon työtelineitä ei työn lyhytkestoisuuden tai esimerkiksi ahtauden vuoksi saa kohtuudella pystyyn, saa ammattilainenkin työskennellä pystyssä itsekseen pysyvillä A-tikkailla.

Mutta rajansa on tässäkin. Voimaa vaativia töitä ei saa tehdä. A-tikkaita ei myöskään saa käyttää, jos tehdään palovaarallisia töitä, alusta on epävakaa ja tikkailla on kaatumisvaara. Ja sellainenkin viritys on kielletty, jossa A-tikkaat nostetaan yli kahden metrin työtasolle.

Käytännössä useimmissa tehtävissä on siis lain mukaan rakennettava teline tai käyttävä henkilönostinta.

Kuva: AOP

Nojatikkaita käytettäessä on käsien oltava vapaina. Maalipurkkia, porakonetta tai ikkunanpesuvälineitä ei siis saa kantaa käsissään.

Ammattilaisten haasteena on, että korkealla työskentelyn toleranssi kasvaa tottumisen myötä nopeasti. Jännityksen väheneminen voi helpottaa tikkailla oloa, mutta samalla myös varovaisuus vähenee.

Kokenut kiipeäjä tuntee, että hallitsee tasapainonsa. Usein vain putoaminen on seurausta jostain ihan muusta. Moni on tullut alas, kun on vesikourua asentaessaan lyönyt päänsä naulaan tai ampiainen on pistänyt poskeen.

Halpa urakoitsija voittaa tarjoukset tikkailla

Kaikki urakoitsijat eivät jaksa pystyttää telineitä muutaman tunnin homman takia tai yksittäinen työntekijä tekee töitä tikkailta salaa työnantajan tietämättä. Ja pieni firma voi myös yrittää säästää telineen tai nosturin vuokrassa. Joskus työntekijä pakotetaan tikkaille.

Omakotiomistajan olisi löydettävä rohkeutta keskeyttää tikkailla töitä tekevän urakka ja vaatia lain noudattamista. On yleistä, että asiaan puuttuminen aiheuttaa riitaa. Ja harva haluaa riidellä.

Ja vaikka työn tilaaja olisi taloyhtiö, kannattaa myös yksittäisen asukkaan ilmoittaa välittömästi isännöitsijälle, mikäli huomaa esimerkiksi parveke- tai ikkunaremontteja tehtävän tikkailta.

Mikäli firman työntekijä putoaa ja kuolee, alkavat poliisi ja työturvallisuusviranomaiset tutkia asiaa.

Työn tilanneelta yksityishenkilöltä ei välttämättä voida vaatia kykyä osata arvioida, milloin urakoitsija ei noudata riittävää työturvallisuutta. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos työn tilaajan katsotaan olleen laista perillä.

Usein selviää, että työn tilaaja on vain sulkenut väärinkäytöksiltä silmänsä. Hän on saattanut ottaa halvimman, ja senkin ilman kuittia.

Kokonaiskuvan kannalta kysymys on myös siitä, saako lakia noudattamaton urakoitsija etua siitä, että nosturia ja telineitä ei käytetä. Silloin tarjouskilpailuja voitetaan lakia rikkomalla.

.
.