Risikko keskustan sote-kantelusta: Puhemiesneuvosto käsittelee syyskuussa "Ei liity suurta dramatiikkaa"

Kirjelmän allekirjoittaneiden keskustalaisten mielestä puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) viivästyttää toiminnallaan soten käsittelyä.

sote-uudistus
Paula Risikko
Paula RisikkoHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnan puhemies Paula Risikon mukaan puhemiesneuvosto käsittelee sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelytapoja koskevaa kirjelmää vasta syyskuussa.

Puhemiesneuvosto kokoontuu istuntokauden ensimmäiseen kokoukseen syyskuun 4. päivänä.

– Ei tähän mitään suurta dramatiikkaa liity. Puhemiesneuvosto on jo aiemmin päättänyt seurata sote-käsittelyn etenemistä ja olemme saaneet tilannekatsauksen viikoittain, Risikko toteaa tiedotteessa.

Risikon saamien tietojen mukaan valiokunta pääsi sote-mietinnön työstämisessä hyvin eteenpäin viime viikolla, kun valiokunta kokoontui vielä täysistuntojen päättymisen jälkeen.

Puhemies painottaa, että asioiden on edettävä, koska eduskunnan syksystä on tulossa kiireinen.

– Valiokunnalla on, ja on vielä tulossa paljon muitakin ihmisten elämään vaikuttavia tärkeitä hallituksen esityksiä käsiteltäväksi, Risikko korostaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet ja yksi sinisten edustaja jättivät viime perjantaina puhemiesneuvostolle kirjelmän, jossa valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurua (sd.) moititaan muun muassa sote-mietinnön viivyttämisestä.

"Kesätauko voi tehdä hyvää"

Puhemiesneuvostolla ole mitään järeitä keinoja puuttua tilanteeseen. Tällainen olisi puheenjohtajan vaihtaminen. Lähinnä he voivat sovitella tulehtunutta ilmapiiriä.

– Puhemiesneuvostolla ei ole mahdollisuutta puuttua minkään valiokunnan mietinnön sisältöön tai aikatauluun. Ei ole puhemiesneuvoston vallassa, kuka edustaa mitäkin ryhmää, vaan ryhmät päättävät, Risikko sanoo Ylelle.

Puhemies kuitenkin korostaa, että eduskunnalla on yhteinen vastuu asioiden etenemisestä.

– Luotan siihen, että tässäkin asiat etenee. Tämä kesätauko voi tehdä hyvää, Risikko toteaa.

Risikko kertoo, että kirjelmä oli hyvin poikkeuksellinen. Hän tai kukaan muu pitkän uran eduskunnassa tehnyt ei muista, että vastaavaa olisi tapahtunut talon historiassa aiemmin.

Risikon päätös ei tyydytä sote-valiokunnan jäsentä Arja Juvosta (ps.), jonka mielestä puhemiesneuvoston pitäisi käsitellä asia viipymättä ennen seuraavaa valiokunnan kokousta, joka on 20. elokuuta. Juvonen sanoo tiedotteessaan, että valiokunnan työskentely on kokenut suuren epäluottamuslauseen, kun sen toimintakykyä on epäilty julkisesti.

Arja Juvonen.
Arja Juvonen.Yle

Kantelusta kirjelmä, kokoomus ei halunnut "peliin" mukaan

Perjantaina valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) puhui kantelusta ja kertoi Ylelle, ettei valiokunta kykene nykyisillä toimintatavoilla samaan sote- ja maakuntauudistusta läpi syksyn aikana.

Heikkisestä valiokunta ei ole enää toimintakykyinen. Kantelun allekirjoittaneiden mielestä puheenjohtaja Kiuru viivästyttää soten käsittelyä.

Kiurulle kantelu tuli yllätyksenä. Hänestä allekirjoittaneet yrittävät peittää oman toimintansa virheet ja vierittää epäonnistumiset toisten syyksi.

Opposition edustajat taas syyttelivät hitaudesta hallitusta: se ei ole vieläkään tuonut sote-esitystä kokonaisuudessaan eduskuntaan. Osa syytti keskustaa myös gallup-hermoilusta.

Näytti siltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentely päättyi ilmiriitaan. Valiokunta käsitteli viime viikolla kiisteltyä sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta. Perjantaina oli valiokunnan viimeinen kokous ennen elokuuta.

Lauantaina äänenpainot olivat jo pehmenneet. Valiokunnan jäsenen Pekka Puskan (kesk.) mielestä kyseessä olikin kirjelmä, ei kantelu. Puska ei halunnut kertoa, kenen aloitteesta Kiurun toiminnasta kirjelmöitiin.

Muista hallituspuolueista kokoomuslaiset eivät osallistuneet valituskirjelmään. Kokoomusjäsen Jaana Laitinen-Pesola totesi Ylelle, että hänen mielestään valiokunta on päässyt eteenpäin sote-mietinnön tekemisessä eikä hän jaksa pelailla mitään pelejä.

Lue myös: Keskustan Puska: Kantelu olikin kirjelmä – valiokunnan jäsenet vaativat keskustalta anteeksipyyntöä

Sote-valiokunnan kokoomuslaiset eivät lähteneet keskustan kelkkaan Kiuru-kantelussa – "En jaksa pelailla pelejä"

Sote-valiokunnan keskustalaiset kannelleet puheenjohtaja Krista Kiurusta puhemiesneuvostoon, Kiuru puolustautuu Facebookissa: "Sama virsi on jatkunut läpi kevään"

Päivitetty 18.37 Arja Juvosen kommentti Risikon päätökseen

Päivitetty 17.35 Paula Risikon kommentit