Aikuisten höntsäurheilussa parasta on joukkuekaverit – asiaankuuluvan pelikaljan voi nauttia lääkärin luvalla

Höntsäjoukkueet houkuttelevat liikunnan pariin myös niitä, jotka muuten jäisivät sohvan pohjalle, uskoo urheilulääkäri.

kuntoliikunta
Höntsälentopalloa
Elina Rantalainen / Yle

Hiekka pöllyää Vesijärven rannalla, kun yli 130 beach volley -joukkuetta ottaa mittaa toisistaan Lahden Kortteliliigan perinteikkäässä turnauksessa. Niin sanottu baarisarja, johon virallisissa lentopallosarjoissa pelaavat eivät saa edes osallistua, on aina ollut turnauksen suosituin. Rantahiekalla juhlistetaan siis paitsi biitsin myös yleisen höntsäilyn ilosanomaa.

– Tosissaan, muttei tosikkona, muotoilee mottonsa baarisarjassa pelaava Sari Teivainen.

Teivainen on pelannut Lahden Kortteliliigassa kaikkea mahdollista salibandystä mölkkyyn. Nykyisin 51-vuotias aktiiviharrastaja keskittyy lähinnä lentopalloon ja mimmifutikseen.

– Aivan mielettömän hienoja turnauksia on ollut, ja olen saanut tosi paljon uusia ystäviä ja tuttuja, kertoo toiminnassa kymmenisen vuotta mukana ollut Teivainen.

Sari Teivainen
Sari Teivainen löysi Kortteliliigan kymmenen vuotta sitten. Nyt Teivainen höntsää viitenä päivänä viikossa.Markku Lähdetluoma / Yle

Matalan kynnyksen urheilua

Suomalaisten liikkumisen tärkeimmät motiivit ovat kunnon sekä terveyden parantaminen. Urheilulääkärin mukaan liikuntaa kannattaa harrastaa myös henkisen hyvinvoinnin vuoksi.

Höntsäurheilu onkin mitä parhain tapa viettää vapaa-aikaa nimenomaan sen henkisten vaikutusten vuoksi.

– Sillähän on valtava kansanterveydellinen merkitys, kun saadaan isoja massoja liikkeelle. Helposti lähtee mukaan myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ehkä muuten lähtisi. Siinä tulee tämä yhteisöllisyys ja sosiaalisuus niin vahvasti esille, toteaa UKK-instituutin ylilääkäri Jari Parkkari.

Lahden Kortteliliigan toiminta on malliesimerkki siitä, miten yhteisöllisellä liikuntaharrastuksella kohennetaan fyysisen kunnon lisäksi myös henkistä hyvinvointia.

Sari Teivainen hakeutui mukaan puulaakipeleihin miehensä perässä.

– Minulla itselläni oli pidempi tauko, kun en harrastanut mitään liikuntaa, mutta mieheni on pelannut futista varmaan 30 vuotta. Kävin katsomassa hänen pelejään ja ajattelin, että haluan pelata itsekin, Teivainen muistelee.

Kynnys aloittamiseen oli matala.

– Aloitin vasta noin 35-vuotiaana, mutta sehän oli tosi kivaa, kun on samanhenkistä ja kannustavaa porukkaa, hän sanoo.

Nykyisin Teivainen treenaa eri lajeja noin viitenä päivänä viikossa erilaisissa porukoissa.

– Tämä on parasta, mitä Lahdesta löytyy, Helsingistä kotoisin oleva Teivainen hehkuttaa.

Pelikaljalle lääkärin luvalla

Höntsäurheiluun kuuluu usein olennaisena osana pelikavereiden kanssa nautitut oluet. Kortteliliigan Beach-turnauksenkin jälkipelit hoidettiin järjestäjän mukaan terassilla.

– Miesten joukkueet käyvät yleensä porukalla kaljalla, mutta mimmit lähtevät usein treenien jälkeen omille teilleen, Teivainen kertoo.

Mutta kumoavatko pelioluet liikuntatuokion hyvät vaikutukset? Urheilulääkärin mukaan asia on päinvastoin.

– Jos pysyy kohtuudessa, niin ei varmasti kumoa näitä vaikutuksia, vaan kiireisen talven jälkeen jopa lisää hyvinvointia, UKK-instituutin Jari Parkkari sanoo.