Viime kesänä rehottanut avoin pillerikauppa palasi Helsinkiin laajamittaisena – levinnyt tänä kesänä myös muihin suuriin kaupunkeihin

Pillereitä tuodaan ilmeisesti pohjoisesta rajan yli Suomeen. Poliisin mukaan toiminta on organisoitua ja vakavaa. Poliisi aikoo pian iskeä myyjiä vastaan.

lääkkeet ja päihteet
Poliisin takavarikoimia Rivotril-tabletteja.
Helsingin poliisi takavarikoi viime vuonna isoja eriä Rivotrilia sisältäviä lääkepurkkeja. Sitä ja Diapamia kaupatiin kirkkaassa päivänvalossa. Tällä hetkellä katukaupassa liikkuu alpratsolaamia, joka on sekin bentsodiatsepiineihin kuuluva rauhoittava aine.Helsingin poliisi

Viime kesänä rehottanut pillerikauppa on palannut Helsinkiin laajamittaisena.

Ulkomaalaistaustaiset kauppiaat käyvät kauppaa hyvin avoimesti julkisilla paikoilla muun muassa Kurvissa, Itäkeskuksen Puhoksessa ja Kampissa.

Poliisi pyrki viimekesäisen pillerikaupan jälkeen valvomaan toimintaa, mutta viimeisen kuukauden aikana huumekauppa on vilkastunut ja helsinkiläisiltä on tullut yhteydenottoja poliisille.

– Yhteydenottojen mukaan kauppa jatkuu yleisillä paikoilla heti, kun poliisipartio poistuu paikalta, rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisista kertoo.

Poliisilla on suunnitteilla yleisvalvonnan lisäksi suunnattuja iskuja pillerikauppiaita vastaan.

Helsingin poliisi kartoitti pillereiden myyntipaikkoja jo kevään aikana. Ongelmana on se, että myyntipaikat vaihtelevat tiuhaan tahtiin.

– Vastapuoli on keksinyt, että pillerit kätketään lähistölle ja asiakas käy hakemassa niitä eri paikoista. Pillereitä ei myöskään pidetä yhdessä paikassa suuria määriä, Nikonen sanoo.

Tämä mahdollistaa sen, että poliisin kiinniottamat henkilöt täytyy usein päästää kuulusteluiden jälkeen jatkamaan matkaansa.

– Se on minun mielestäni ammattimaista toimintaa ja vielä varsin taitavasti järjestettyäkin. He pystyvät aika nopeasti reagoimaan poliisin suorittamiin toimenpiteisiin, Nikonen sanoo.

Pillereitä tuodaan ilmeisesti Pohjois-Suomen kautta

Tutkinnanjohtaja Nikonen kertoo, että pillereitä tuodaan ilmeisesti pohjoisesta rajan yli, ja kauppa on levinnyt muihinkin suuriin kaupunkeihin.

– On viitteitä siitä, että pillereitä tuodaan Pohjois-Suomen kautta tänne, ja että niitä jopa jaettaisiin matkalla eteenpäin myytäväksi, Nikonen sanoo.

Tänä kesänä esimerkiksi Turussa, Lahdessa ja Jyväskylässä on törmätty samanlaiseen avoimeen pillerikauppaan.

Poliisin mukaan toiminta on organisoitua ja vakavaa, vaikka se vaikuttaa katutasolla pienimuotoiselta. Taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta harjoittava organisaatio, jonka hoiviin rahat menevät.

Tällä hetkellä katukaupassa liikkuu alpratsolaamia, joka on bentsodiatsepiineihin kuuluva rauhoittava aine. Viime kesänä pillerikauppiaat levittivät Rivotriliä ja Diapamia, jotka ovat nekin keskushermostoon vaikuttavia rauhoittavia lääkkeitä.

– Jostain sitä on päässyt Suomeen isompi määrä, koska sitä näyttää olevan alatason myyjillä aika iso määrä, Nikonen sanoo.