Tutkimus: Demarit suosituin puolue hallitukseen – Opposition kannattajat kaipaavat punavihreää yhteistyötä, siniset ja perussuomalaiset kelpaavat harvoille

Kokoomus ja vihreät jakoivat toiseksi suosituimman puolueen paikan, kun Kunnallisalan kehittämissäätiö tutki, mitä puolueita suomalaiset toivovat seuraavaan hallitukseen.

puolueet
Antti Rinne
Antti Rinteen luotsaama SDP on viime aikoina nauttinut myös kovasta gallupsuosiosta.Yle

SDP on tällä hetkellä se puolue, jonka suomalaiset mieluiten nostaisivat seuraavaan hallitukseen. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun), jossa kysyttiin, minkä puolueiden tulisi olla hallituksessa, jos vastaaja saisi päättää.

Yhteensä 45 prosenttia vastaajista nostaisi demarit seuraavaan hallitukseen.

Kokoomus ja vihreät jakoivat toisen sijan, kummankin puolueen mainitsi 37 prosenttia vastaajista. Neljänneksi suosituin vastaus oli keskusta, jonka mainitsi 35 prosenttia vastaajista.

SDP keräsi kannatusta useiden puolueiden äänestäjien keskuudessa ja tasaisesti sekä miehiltä että naisilta.

Kokoomuksen ja keskustan kannattajat eivät enää nostaisi sinisiä hallitukseen

Puoluekohtaisesti tarkasteltuna kaikkien puolueiden kannattajat näkivät luonnollisesti mieluiten hallituksessa oman puolueensa.

Oppositiopuolueista SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat haikailevat punavihreää yhteistyötä myös hallituksessa.

Sekä SDP vihreät että vasemmistoliitto nähdään mieluusti hallituksessa kaikkien kolmen puolueen kannattajien keskuudessa. Vihreiden kannattajista puolet ja vasemmistoliittolaisista 79 prosenttia näkisi SDP:n mieluusti hallituksessa.

Perussuomalaisten kannattajien mielipiteet sen sijaan hajoavat. Oma puolue tahdottaisiin hallitukseen, mutta sitä lukuun ottamatta mikään muu puolue ei kerää perussuomalaisilta laajasti mainintoja.

Perussuomalaisten keskuudessa toiseksi eniten hallitukseen haluttu puolue oli SDP. Se sai kuitenkin vain 28 prosentin kannatuksen.

Kokoomuksen ja keskustan kannattajilla vaikuttaisi olevan halua hallitusyhteistyön jatkamiseen. Siniset eivät kuitenkaan enää kelpaisi kumppaniksi.

Erityisesti keskustan kannattajat nostaisivat tilalle SDP:n, kokoomuksen kannattajat taas pitävät RKP:tä luontevimpana hallitukseen nousijana oman puolueensa jälkeen.

Kunnallisalan kehittämissäätiö toteuttaa tutkimuksensa vuosittain.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Haastateltuja oli hieman yli tuhat ja vastaukset kerättiin 2.–7. kesäkuuta. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.