Kuusamo valittaa kaivospäätöksestä – päätös syntyi tiukassa äänestyksessä

Kuusamon kaupunki päätti tiukan äänestyksen jälkeen, että kaupunki hakee korkeimmalta hallinto-oikeudelta lupaa valittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden hylkäyspäätöksestä. Oikeus kumosi kesäkuussa kaivostoimintaa Rukan seudulla rajoittavan kaavan.

kaivostoiminta
Kartta Juomasuon kullantutkimusalueen sijainnista.
Kaivosyhtiö suunnittelee kaivostoimintaa muun muassa Juomasuolle, joka sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Rukan matkailukeskuksesta.Yle

Kuusamon kaupunki haluaa valittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä, jolla se hylkäsi Kuusamon aiemman päätöksen niin sanotusta strategisesta yleiskaavasta Rukan alueelle. Sillä oli tarkoitus rajoittaa kaivostoimintaa alueella.

Kaupungin päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen. Äänet jakautuivat tasan kuuden kunnanhallituksen jäsenen vastustaessa valitusluvan hakemista. Puolesta oli kuusi jäsentä ja puheenjohtajan ääni ratkaisi asian.

Kaupunki hyväksyi loppuvuodesta 2016 strategisen yleiskaavan, jonka mukaan kaupunki olisi päässyt ennakkoon estämään kaivostoiminnan Kuusamon tärkeillä matkailualueilla.

Hallinto-oikeuden peruste kaavan kumoamiselle oli se, että sen hyväksymisen yhteydessä ei ole selvitetty ja arvioitu kaavan vaikutuksia riittävästi maankäyttö- ja rakennuslain yhdeksännen pykälän tarkoittamalla tavalla, ja kaupungin loppuvuodesta 2016 hyväksymä kaava aiheuttaa siitä valittaneelle kaivosyhtiölle kohtuutonta haittaa.

Kaavasta valittivat australialais-suomalaisen Latitude 66 Cobalt Oy:n sittemmin ostamat kaivosyhtiöt. Kuusamon kaupungilla oli kuukausi aikaa päättää valittaako se hallinto-oikeuden ratkaisusta.

Latitude 66 Cobalt on ilmoittanut jatkavansa kaivostoimintaa elokuun alkupuolella.

Lue lisää:

Kaivostoimintaa rajoittava yleiskaava kumottiin Kuusamossa – hallinto-oikeuden mukaan kunta jätti tekemättä lain vaatimat selvitykset (siirryt toiseen palveluun)