Sarjakuristaja Michael Penttilä käräjillä: ”Tiesin, että jään kiinni. Tällaisesta asiasta pitääkin jäädä kiinni”

Pitkä käräjäpäivä päättyi tiukkoihin loppulausuntoihin. Syyttäjä pitää Penttilän kuristamalla tekemää surmatyötä tuskallisena ja pitkäkestoisena murhana. Penttilä kiistää murhan, mutta myöntää tapon.

Kuristamissurma
Sarjakuristaja Michael Penttilä Helsingin käräjäoikeudessa.
Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski ja Penttilän avustaja, asianajaja Kari Eriksson kertovat videolla tapauksen taustoja. Yle seurasi oikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeudessa.

Sarjakuristajana tunnetun 52-vuotiaan Michael Penttilän oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa jännittyneissä tunnelmissa.

Nyt miestä syytetään 13. huhtikuuta tehdystä murhasta Helsingin Alppiharjussa. Vainaja, 52-vuotias nainen, löydettiin omasta asunnostaan kolme viikkoa surmatyön jälkeen.

Poliisikuulusteluissa Penttilä on myöntänyt syyllistyneensä tappoon. Murhasyytteen hän on kiistänyt.

Yle Uutiset seurasi kohuoikeudenkäyntiä koko päivän. Istuntopäivän päätteeksi kello 17 oikeus ilmoitti, että se julistaa ratkaisunsa jutussa huomenna keskiviikkona 11.7. kello 14.

Syyttäjä: "Kuolema oli kivulias ja kesti 6-8 minuuttia"

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski aloittaa syytteen lukemisen kello 9.30. Hän vaatii Michael Penttilälle rangaistusta murhasta.

Syyttäjä kuvailee Penttilän ja naisuhrin kamppailua, jonka yhteydessä Penttilä on kuristanut uhrin käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla. Penttilä oleskeli uhrin asunnossa vielä kaksi vuorokautta surmatyön jälkeen ja siivosi huoneistoa peittääkseen jälkensä.

Syyttäjä katsoo, että tappo tehty on vakaasti harkiten, suunnitelmallisesti sekä erityisen julmalla tavalla. Uhrin kuoleminen on kestänyt vähintään 6-8 minuuttia. Siksi kyse on murhasta. Murhasta voidaan tuomita vain elinkautinen vankeusrangaistus.

Puolustus: "Syyttäjä liioittelee"

Penttilä avustaja, asianajaja Kari Eriksson pääsee ääneen kello 9.40. Puolustuksen mukaan Penttilä kiistää syytteen murhasta, mutta myöntää tapon.

Penttilä myöntää käyttäneensä surmatyössä omia käsiään ja sukkahousuja. Nahkavyön käytön hän kiistää.

Puolustuksen mukaan teko ei ollut suunnitelmallinen. Penttilä oli hallitsemattoman kiihtymyksen vallassa.

Puolustus katsoo, että teko ei ole ollut rikoslain tarkoittamalla tavalla erityisen raaka tai julma eikä myöskään pitkäkestoinen. Uhri on kuollut huomattavasti syyttäjän esittämää lyhyemmässä ajassa.

Tapahtumien jälkeen Penttilä on mennyt lukkoon. Hän ei ole erityisesti siivonnut asuntoa eikä peitellyt henkirikoksen jälkiä.

Kello 10 jälkeen oikeus ryhtyi tarkastelemaan syyttäjän kirjallisia todisteita. Kello 11 tienoilla alkoi Penttilän henkilökohtainen kuuleminen.

Penttilä: ”Olin hakemassa intiimihierontaa, en tappamassa”

Penttilää tenttasi ensin hänen oma asianajajansa, sitten syyttäjä.

Syytetyllä ei ole rikosoikeudenkäynnissä totuudessapysymisvelvollisuutta. Tässä Penttilän oma tarina pääpiirteittäin tapahtumien kulusta.

Penttilä kertoi menneensä naisen luokse saadakseen intiimihierontaa. Minkäänlaisia väkivalta-aikeita hänellä ei kertomansa mukaan ollut.

Nainen oli noutanut Penttilän asuntoonsa pihalta. Kun he olivat päässeet sisään, nainen piipahti hetkeksi olohuoneeseen.

Penttilä oli eteisessä ottanut aurinkolasit pois päästään, ja nainen oli olohuoneesta palatessaan tunnistanut hänet. Nainen oli Penttilän mukaan huutanut ”Helvetti, sinähän olet se sarjakuristaja. Helvetin friikki!”.

Penttilä sanoi menneensä henkisesti lukkoon ja halunneensa vaimentaa naisen huutamisen. Sitten tapahtui mitä tapahtui.

”En halua puolustella tekoani millään tavalla. Ihminen on menettänyt henkensä. Minulla on yhä epätodellinen olo. Oli hyvin pienestä kiinni, että en vain kääntynyt kannoillani ja kävellyt ulos, kun nainen alkoi huutaa.”

”Tiesin, että jään kiinni. Tällaisesta asiasta pitää jäädäkin kiinni.”

Oikeudenkäynnissä liikutaan nyt rikosoikeudellisesti kylmäverisen murhan ja paniikissa tehdyn tapon välimaastossa.

Oikeus pitää lounastauon. Kello 13.15 alkavat todistajien kuulemiset. Kahta avaintodistajaa kuullaan suljetuin ovin, ilman yleisön läsnäoloa, koska heidän kertomuksissaan käsitellään sekä Penttilän että rikoksen uhrin arkaluontoisia ja salassapidettäviä tietoja.

Kiivaat loppulausunnot

Syyttäjä ja puolustus antoivat jutussa loppulausuntonsa kello 16 alkaen. Sekä syyttäjän että puolustuksen puheenvuorot olivat poikkeuksellisen perusteelliset ja tiukat.

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski katsoi syytteensä toteen näytetyksi. Velitski totesi muun muassa oikeuslääkärin kertomukseen vedoten, että Penttilän oma kertomus tapahtumien kulusta ei voi mitenkään pitää paikkaansa.

Syyttäjän mukaan kuristamisrikos on ollut pitkäkestoinen ja uhrille äärimmäisen kivulias. Penttilä teki henkirikoksen vakaasti harkiten sekä erityisen raa`alla ja julmalla tavalla. Rikosta on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä.

Syyttäjä vaati, että Penttilä tuomitaan murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Puolustus puolestaan kiisti murhasyytteen vielä kerran myös loppulausunnossaan. Puolustuksen mukaan syyttäjän esittämä näyttö ei riitä murhasta tuomitsemiseen.

Puolustus vaati myös, että Penttilä on lähetettävä ennen rangaistuksen määräämistä mielentilatutkimukseen. Syyttäjä piti mielentilatutkimusta tarpeettomana.

Käräjäoikeus julistaa ratkaisunsa kuristamisjutussa huomenna keskiviikkona kello 14.

Rankka rikosmenneisyys

Michael Penttilällä on synkkä rikostausta. Hänet on tuomittu väkivaltarikoksista kymmenkunta kertaa. Lähes kaikissa tapauksissa kyse on ollut kuristamisesta.

1980-luvulla hänet tuomittiin äitinsä kuristamisesta. Rikosnimikkeinä olivat törkeä pahoinpitely ja kuolemantuottamus.

Samaisella 1980-luvulla Penttilä sai tappotuomion 12-vuotiaan tytön kuristamisesta. Mies oli houkutellut asuntoonsa kaksi tyttöä. Toinen tytöistä onnistui pakenemaan.

1990-luvulla Penttilä houkutteli naisen tyhjillään olleeseen isoäitinsä asuntoon ja tappoi tämän kuristamalla.

Saamansa vankeusrangaistukset kärsittyään Penttilä on ollut jaksoittain vapaalla jalalla. Melko pian hän on jälleen syyllistynyt uuteen rikokseen.

Viimeksi, viime toukokuussa, Penttilä sai hovioikeudesta kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankilatuomion törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Hovioikeuden mukaan Penttilä oli laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman 17-vuotiaan nuoren naisen kuristamiseksi.

Mutta tänään siis Helsingin käräjäoikeuden tarkasteltavana on viime huhtikuussa tapahtunut henkirikos Helsingin Alppiharjussa.

Lue lisää aiheesta:

Sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä on vangittu murhasta epäiltynä (9.5.2018)

Sarjakuristajan asianajaja: Vaaralliseksi arvioitua ihmistä ei voida eristää pelon vuoksi (8.5.2018)

Rikosoikeuden professori: Aiemmin vaaralliset rikoksenuusijat voitiin eristää pakkolaitokseen määrittelemättömäksi ajaksi (8.5.2018)