Theresa Mayn hallitus rakoilee Britanniassa, kaksi ministeriä erosi – ulkoministeri Boris Johnson erokirjeessä: Unelma täydellisestä brexitistä on kuolemassa

Johnson on toinen brexit-suunnitelman takia hallituksesta lähtevä ministeri tällä viikolla.

Britannia
Britannian ulkoministerin salkut vietiin pois Boris Johnsonin ulottuvilta eron jälkeen hänen virka-asunnollaan.
Britannian ulkoministerin salkut vietiin pois Boris Johnsonin ulottuvilta eron jälkeen hänen virka-asunnollaan.Rick Findler / EPA

Britannian ulkoministeri Boris Johnsonin mukaan "unelma täydellisestä brexitistä on kuolemassa". Hän erosi Britannian ulkoministerin tehtävästään maanantaina.

BBC (siirryt toiseen palveluun) julkaisi sivuillaan maanantai-iltana Suomen aikaa Johnsonin erokirjeen, jossa Johnson nimeää eron syyksi sen, että hän ei voinut mitään pääministeri Theresa Mayn brexitiä koskeville suunnitelmille. Ex-ulkoministeristä "unelma täydellisestä brexitistä on kuolemassa".

Johnson arvostelee Mayn suunnitelmaa "semi-brexitiksi" eli puolittaiseksi EU-eroksi. Tässä vaihtoehdossa suuri osa Britannian taloudesta olisi kytköksissä edelleen EU-järjestelmään, mutta Britannialla ei olisi valtaa siihen.

Johnsonista osaa tärkeimmistä päätöksistä on viivytetty, mukaan lukien valmistelut sen vaihtoehdon varalta, ettei sopimusta synny. Hän varoittaa, että Britanniasta uhkaa tulla Mayn suunnitelmien takia EU:n siirtomaa.

Johnson myös tviittasi myöhemmin maanantai-iltana kirjeen ja viestin eroamisestaan.

– Olen ylpeä, että sain palvella ulkoministerinä. Eroan surullisin mielin, tviittasi Johnson.

Johnson on toinen brexit-suunnitelman takia Britannian hallituksen jättävä ministeri tällä viikolla.

May oli "hieman yllättynyt"

Myöhään maanantaina Theresa Mayn kerrottiin olleen "hieman yllättynyt" Johnsonin erosta. Hän oli vastannut omassa kirjeessään entiselle ministerille, että on erosta pahoillaan ja yllättynyt, sillä yhteiset keskustelut viime perjantaina olivat olleet rakentavia. Mayn mukaan koko hallitus oli laatinut brexit-suunnitelmaa ja ollut samaa mieltä siitä.

Pääministeri May kiitti parlamentissa puheessaan ministerinpaikkansa jättäneitä avainministereitä David Davisia ja Boris Johnsonia työstään. Mayn mukaan ministerien kanssa mielipiteet erosivat siinä, mikä on paras tapa toteuttaa Britannian EU-ero.

Parlamentin alahuoneessa May puolusti samalla hallituksen viimeistä ehdotusta brexitistä. Mayn mukaan EU:n pitää myös suhtautua vakavasti Britannian uuteen suunnitelmaan ja muuttaa mielipiteitään tai riskinä on, että Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta.

Mayn mukaan hallitus ei ole kaatumassa, sanoi Mayn tiedottaja puheen jälkeen. Tiedottajan mukaan muilla hallituksen ministereillä ei tiettävästi ole vastakkaisia mielipiteitä brexit-suunnitelmasta. May aikoo kertoa uuden ulkoministerin nimen maanantai-iltana.

Britannian hallitus julkistaa hallituksen brexit-suunnitelman torstaina. May sanoi, että uutta kansanäänestystä brexitistä ei tule. Myös EU-eron aikataulussa aiotaan pysyä.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn puhui Mayn jälkeen ja arvosteli Mayn ja hallituksen toimintaa. Hänen mukaansa hallitus on kriisissä ja brexit on vielä epäselvä.

Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond ilmoitti Twitterissä puolestaan tukevansa pääministeri Mayta.

Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtaja Brandon Lewis arvelee, että pääministeri Mayn hallituksen luottamuksesta ei äänestetä. May keskusteli maanantaina oman puolueensa jäsenten kanssa parlamentissa.

Ilmoitus hetki ennen Mayn puhetta

Ilmoitus erosta tuli puoli tuntia ennen kuin May esitteli kansanedustajille parlamentin alahuoneessa hallituksen perjantaina sopimista suunnitelmista Britannian EU-erosta.

Johnsonin erosta tviittasi maanantaina Times-lehden politiikantoimittaja Henry Zeffman.

– Iltapäivällä pääministeri on hyväksynyt ulkoministeri Boris Johnsonin eropyynnön. Hänen seuraajastaan tiedotetaan pian. Pääministeri kiittää Borista tehdystä työstä, kirjoitti Zeffman lainaten pääministeri Mayn tiedotetta.

Johnson johti brexit-kampanjaa Britannian vuoden 2016 EU- kansanäänestyksen alla.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Johnsonin ero aiheuttaa erityisen ikävän tilanteen pääministeri Maylle. Samalla ero luo painetta hallituksen brexit-suunnitelmiin.

Aiemmin Britannian hallituksesta lähti Brexit-ministeri David Davis. Hän jätti eronpyyntönsä viime yönä, vedoten perustavanlaatuisiin näkemyseroihin.

Davis oli tyytymätön pääministerin ajamaan linjaan.

Lisätty 22:29: Mayn kirjevastaus Johnsonille.

Lue lisää:

Dominic Raabista Britannian uusi brexit-ministeri

Analyysi: Brexit-ministerin ero uhkaa suistaa Britannian EU-eron raiteiltaan

Lähteet: Reuters, AP, AFP