1. yle.fi
  2. Uutiset

Nähdäänkö tänään raju kättely, kallis kello tai myöhästyvä Putin? Pelaa bingoa ja seuraa päivän käänteitä

Millaisia maneereja Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit esittelevät maanantain huippukokouksessa? Ylen bingolomakkeen avulla saat päivästä kaiken irti.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Kaksi miestä, yksi kaupunki – seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista suorana Ylen sivuilla
Kaksi miestä, yksi kaupunki – seuraa Trumpin ja Putinin tapaamista suorana Ylen sivuilla
Bingolomake Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisesta
Yle Uutisgrafiikka

Maanantaina tiedotusvälineet ympäri maailman raportoivat Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien tapaamisen pienimmistäkin yksityiskohdista. Lisäjännitystä uutispäivän seuraamiseen tuo Ylen huipputapaamisbingo.

Bingon tarkoituksena on bongata ruudukossa mainittuja tapahtumia ja näkymiä Ylen lähetyksestä, nettiuutisista, radiosta ja sosiaalisesta mediasta. Kun saat täyteen neljä ruutua pysty- tai vaakasuoraan, huuda "Bingo!" Voit kilpailla nopeudesta kaveriesi kanssa tai yrittää itseksesi saada ruudukon mahdollisimman täyteen.

Lue lisää kunkin ruudun sisällöstä:

Kättely kuin valtakamppailu

Pitkäkestoiset, rajut kädenpuristuksen ovat Trumpin tavaramerkki. Ankaran kättelyn on tulkittu olevan Trumpille keino arvovaltansa osoittamiseen ja vastapuolen testaamiseen.

Punainen matto lentokentällä

Helsinki-Vantaan lentokentällä on käytössään punainen matto VIP-terminaalin arvovieraita varten. Putin saapuu Helsinkiin tänään maanantaina, kun taas Trumpin kone laskeutui Helsinki-Vantaalle jo sunnuntaina.

Trump toistaa itseään – hän todellakin toistaa itseään

Trump käyttää toistoa tehokeinona puheessaan. Tapa käy ilmi esimerkiksi Washington Post -lehden videolta (siirryt toiseen palveluun).

Helsinkiläiset seuraavat autosaattuetta parvekkeiltaan

Vaikka valtaosa suomalaisista suhtautuu suurella varauksella sekä Trumpin että Putinin harjoittamaan politiikkaan, moni lienee silti innoissaan mahdollisesta tilaisuudesta nähdä valtionjohtajat omin silmin. Kun Putin vieraili viime kesänä Savonlinnassa, diplomaattiautojen reitin varrelle kerääntyi satoja katselijoita.

Putin saapuu paikalle myöhässä

Putin ei epäröi odotuttaa maailman johtajia, kertoo Independent-lehti (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 2004 Putin saapui presidentti Tarja Halosen kanssa sovittuun tapaamiseen noin 40 minuuttia myöhässä aikataulusta, eikä viivästyksiltä vältytty viime kesäisellä Suomen-vierailullakaan. Eniten kärsivällisyyttä on toistaiseksi vaadittu Saksan liittokanslerilta Angela Merkeliltä, joka joutui vuonna 2014 odottamaan Putinia yhteen menoon yli neljä tuntia.

Trump elehtii käsillään

Yleisön osoittaminen, sormen heristäminen, etusormen ja peukalon muodostama ympyrä... Trumpin energiset käsieleet tulivat tutuiksi jo vaalikampanjan aikana vuonna 2016.

Musta limusiini

Puhtauttaan kiiltävät mustat limusiinit luodinkestävine laseineen ja vahvistettuine koreineen ovat tuttuja arvovieraiden kulkuneuvoja niin tosielämästä kuin elokuvistakin. Trumpin ja Putinin Suomessa käyttämistä ajoneuvoista ei ole toistaiseksi annettu tarkkoja tietoja julkisuuteen.

Putin (melkein) hymyilee

Trumpin kasvoilta paistavat niin riemu kuin ärtymyskin, kun taas Putinin kasvonilmeet ovat lähtökohtaisesti hillittyjä. Voisiko aurinkoiseksi ennustettu kesäsää vetää Venäjän presidentin suupieliä ylöspäin?

Putin ja Trump keskustelevat (melkein) kahden kesken

Trump on jo muutamia kertoja herättänyt asiantuntijoissa kritiikkiä keskustelemalla maailman johtajien kanssa miltei kahden kesken, jopa pelkkien tulkkien läsnä ollessa. Uutiskanava CNN:n mukaan Trump haluaa tavata myös Putinin Suomessa ensin kahdestaan ja antaa avustajien liittyä seuraan vasta myöhemmin. Venäjä on ilmoittanut järjestelyn sopivan hyvin.

Mielenosoitukset mainittu

Helsingin poliisille on ilmoitettu useita mielenosoituksia presidenttien tapaamispäivälle.

Putinilla kallis kello

Putin keräilee luksuskelloja, ja hänen on kerrottu myös lahjoittaneen kelloja kansalaisille vieraillessaan eri puolilla Venäjää.

Trump taputtelee Putinia tuttavallisesti

Trumpin jämäkkää kättelyä seuraa usein vastapuolen kämmenselän, käsivarren tai selän tuttavallinen taputtelu. Trump taputteli Putinia jo ensitapaamisella.

Melania Trump tapaa suomalaisia lapsia

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitä miehensä kanssa Suomeen matkustava Melania Trump aikoo tehdä vierailunsa aikana. Yhdeksi vierailun teemaksi voisi veikata lasten hyvinvointia, onhan Melania Trump julistanut haluavansa keskittyä presidentin puolisona lasten asioiden ajamiseen.

Presidentit kehuvat Suomea

Presidenttien tai heidän edustajiensa oletetaan lausuvan jonkinlaisen kiitoksen tapaamisen isäntämaalle. Viime kesänä Putin tuotti suomalaisille pettymyksen vierailunsa yhteydessä jättämällä onnittelematta satavuotiasta Suomea. Myöhemmin hän kuitenkin lähetti onnittelukirjeen tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Trump twiittaa tapaamisen mahtavuudesta

Trump on ahkera pikaviestipalvelu Twitterin käyttäjä (siirryt toiseen palveluun). Presidentin julkiset kommentit tapaamisistaan valtionjohtajien kanssa ovat olleet pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Vuoden 1975 Etyk mainittu

Helsinki on ennenkin isännöinyt maailmanpolitiikan tärkeitä tapaamisia. Vuonna 1975 kaupungissa järjestettiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssiin (Etyk) kuulunut huippukokous, jolla yritettiin liennyttää lännen ja Neuvostoliiton välejä.

Juttua muokattu 16.7. klo 10.41: Lisätty tieto, että Putin saapuu Helsinkiin maanantaina. Poistettu Trumpin saapumispäivän yhteydestä maininta "ennakkotietojen mukaan".

Lue seuraavaksi