Trump nimitti korkeimman oikeuden tuomariksi Brett Kavanaughin

Nimitys on merkittävä, sillä korkeimman oikeuden tuomari voi vaikuttaa lainsäädäntöön vuosikymmeniä.

korkein oikeus
Brett Kavanaugh
Brett KavanaughMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nimittänyt korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi entisen presidentti George W. Bushin neuvonantajan Brett Kavanaughin.

Korkein oikeus on muuttumassa nimityksen myötä aiempaa konservatiivisemmaksi, ja sillä on valta muuttaa Yhdysvaltoja merkittävästi arvokonservatiivisempaan suuntaan.

Brett Kavanaugh perheineen
Brett Kavanaugh perheineenJim Lo Scalzo / EPA

53-vuotias Brett Kavanaughin on edeltäjäänsä konservatiivisempi. Katolinen Kavanaugh on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Yhdysvaltojen valitustuomioistuimessa ja presidenttien George H. W. Bushin ja George W. Bushin hallinnoissa. Hän oli mukana myös riippumattomassa tutkinnassa, jonka seurauksena presidentti Bill Clintonia vastaan nostettiin virkarikossyyte.

– Tuomari Kavanaughilla on moitteeton valtakirja, ylivoimainen pätevyys ja hän on todistetusti sitoutunut yhdenvertaiseen oikeudenmukaisuuteen, Trump sanoi, kun hän ilmoitti valinnastaan Valkoisen talossa.

Senaatin pitää vielä vahvistaa Trumpin valinta. Valtaosa senaatin demokraateista vastustanee Kavanaughin valintaa. Senaatin republikaanit muuttivat kuitenkin viime vuonna senaatin sääntöjä niin, että nimityksen vahvistamiseen riittää 51 äänen hiuksenhieno enemmistö.

Brett Kavanaugh ja presidentti Donald Trump kättelevät.
Brett Kavanaugh ja presidentti Donald Trump kättelevät.

Korkeimman oikeuden tuomareilla on mahdollisuus vaikuttaa kaikkeen Yhdysvaltain aborttilainsäädännöstä maahanmuuttopolitiikkaan.

Kaikki presidentti Trumpin ehdokaslistan jäsenet olivat oikeistolaisia. Kavanaughin lisäksi ehdolla olivat monien konservatiivien suosikkiehdokas Raymond Ketheledge, harras katolilainen konservatiivi Amy Coney Barrett ja löyhää asepolitiikkaa puolustava Thomas Hardiman.

Tuomarit nimitetään Yhdysvalloissa eliniäksi, joten uusi tuomari voi toimia virassaan vuosikymmeniä. Tämä antaa Trumpille mahdollisuuden jättää jälkensä Yhdysvaltain lainsäädäntöön useiksi vuosiksi.

Paikka avautui, kun Anthony Kennedy ilmoitti kesäkuussa jäävänsä eläkkeelle.

Anthony Kennedy
Anthony KennedyStefan Zaklin / Epa

Lue myös:

Tuomari Anthony Kennedy eläköityy – Trumpilla mahdollisuus tehdä korkeimmasta oikeudesta entistä konservatiivisempi

Korkein oikeus antoi Trumpille suuren voiton – tukee kohuttua matkustuskieltoa

Trumpilta odotetaan tärkeää nimitystä ensi yönä – muuttuuko korkeimman oikeuden laintulkinta konservatiivisemmaksi?

Lähteet: Reuters, AFP, STT