Uutissuomalainen: Ajokieltojen määrä on kasvanut rajusti

Muutos liittyy katsastuskriteereiden ja -aikojen muutokseen. Muutokset tulivat voimaan toukokuussa.

katsastus
Auto katsastusasemalla.
Juha Korhonen / Yle

Autoille annetut ajokiellot ovat lisääntyneet rajusti sen jälkeen, kun katsastuskriteereitä ja -aikoja muutettiin toukokuussa, kirjoittaa Uutissuomalainen (siirryt toiseen palveluun).

Trafin mukaan katsastusasemilla määrättiin kuuden viikon aikana, 21.5.–3.7. välisenä aikana noin 4 800 ajokieltoa, kun vastaava määrä ensimmäisellä jaksolla alkuvuonna oli 3 870.

Koko viime vuonna ajokieltoja määrättiin noin 8 700, joten viime vuoden määrä on saavutettu jo puolessa vuodessa. Samalle ajoneuvolle voidaan määrätä kielto useasta eri syystä.

Eniten kieltoja määrättiin huonojen renkaiden vuoksi. Ajokiellon voi saada, mikäli urasyvyys on alle 1,6 millimetriä.

Kieltoja määrättiin myös muun muassa heikkotehoisista tai toimimattomista seisontajarruista. Sen sijaan tuulilasivioista ei annettu yhtään ajokieltoa.

Muuttuneet katsastusajat

Katsastusajat muuttuivat toukokuussa. Pääsääntö on, että 4–10-vuotias henkilö- tai pakettiauto katsastetaan joka toinen vuosi. Yli kymmenvuotiaat ajoneuvot katsastetaan edelleen vuosittain.

Ensimmäisen kerran henkilö- tai pakettiauto katsastetaan, kun auto on neljä vuotta vanha. Sen jälkeen katsastus on joka toinen vuosi.

Myös katsastusajankohta on väljentynyt. Seuraava katsastusaika määräytyy edellisen katsastuksen mukaan, mutta auton omistaja voi tuoda auton katsastukseen vapaasti ennen määrättyä ajankohtaa.

Edelleen ajoneuvo voidaan hyväksyä, antaa korjauskehotus, hylkäys tai ajokielto.