Thaimaan tehtävä suoritettu, kaikki kolmetoista pelastettu luolasta – Yle seurasi pelastusoperaatiota hetki hetkeltä

Pelastusoperaatio on ohi. Luolasta tulivat viimeisinä ulos kolme laivaston sukeltajaa ja lääkäri.

Thaimaan pelastusoperaatio
Kaksi sotilasta vartiossa.
Thaisotilaat vartioivat Tham Luangin luolastoa, jossa viimeisiä loukussa olevia pelastettiin tiistaina.Ye Aung Thu / AFP

Mitä tiedämme pelastusoperaatiosta:

  • Kaikki kaksitoista poikaa ja valmentaja on pelastettu Tham Luangin luolastosta. Tänään ulos on saatu viisi henkilöä, eilen neljä ja sunnuntaina neljä.
  • Pelastustyöt aloitettiin luolastossa klo 10.08 paikallista aikaa aamulla, eli noin klo 6.00 Suomen aikaa. Ensimmäinen poika tuotiin ulos luolasta noin kello 15 paikallista aikaa.
  • 19 sukeltajan pelastustiimi toi tänään jäljelle jääneet pojat ja heidän valmentajansa ulos luolasta. Kaikki pojat ja valmentaja on viety sairaalahoitoon. Vanhemmat ovat nähneet pojat lasin läpi, mutta eivät ole saaneet tavata heitä infektioriskin vuoksi.
  • Lisäksi luolasta ovat poistuneet lääkäri ja kolme merivoimien sotilasta, jotka ovat olleet pelastettavien tukena.
  • Aiemmin pelastetut kahdeksan poikaa voivat hyvin ja ovat sairaalahoidossa Chiang Rain kaupungissa.
  • Olosuhteet luolassa ovat pysyneet hyvinä ja veden pinta ei ole noussut alueelle sataneista rankkasateista huolimatta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Thaisotilas estämässä valokuvaajaa lähestymästä pelastustoimia.
Thaisotilas esti valokuvaajaa lähestymästä pelastustoimia luolan ulkopuolella maanantaina.Rungroj Yongrit / EPA

Viimeiset viisi henkilöä ulos tiistaina

Thaimassa pelastushenkilöstö ja ammattisukeltajat varautuivat pelastamaan loput maanalaisissa luolissa olevat viisi ihmistä tiistaina. Maan alla oli vielä neljä poikaa ja heidän nuori jalkapallovalmentajansa. Jäljellä olevat ovat viettäneet jo 17 yötä Tham Luangin luolastossa.

Pelastustoimen päällikkö sanoi maanantaina, että toinen pelastuspäivä oli mennyt sujuvammin kuin ensimmäinen. Hänen mukaan pelastustöihin meni kaksi tuntia vähemmän, kun toimintatavat paranivat.

Pelastusyksikön johtaja Narongsak Osottanakorn esittelee pelastussuunnitelmaa.
Pelastusyksikön johtaja Narongsak Osottanakorn esitteli pelastussuunnitelmaa maan pääministerille maanantaina.Thaimaan hallituksen tiedotusyksikkö / EPA

Jokainen pelastetuista pojista sekä heidän valmentajansa on viety Chiang Rain sairaalaan. Siirroissa on käytetty sekä helikoptereita että ambulansseja.

Thaimaan pääministeri Prayut Chan-o-cha kävi sairaalassa maanantai-iltana katsomassa jo pelastettuja poikia sen jälkeen, kun oli puhunut poikien perheiden kanssa.

Thaimaan pääministeri Prayut Chan-o-cha tervehtii luolaan jääneiden poikien perheenjäseniä.
Thaimaan pääministeri Prayut Chan-o-cha tervehtii luolaan jääneiden poikien perheenjäseniä.Thai Government / EPA

Hankala pelastusoperaatio

Pelastusoperaatio on ollut suuri ja vaativa. Pelastusoperaatioon osallistui 90 sukeltajaa, heistä 40 on Thaimaasta ja 50 muista maista. Myös Thaimaan armeijasta oli mukana 1 000 henkilöä. Jokaista poikaa auttaa kaksi sukeltajaa, joista toinen kuljettaa pelastettavan pojan happipulloja.

Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) luolaston vaarallisin osa on ensimmäinen kilometri, jonka aikana joudutaan kulkemaan kapeaa käytävää tulvaveden läpi.

Pelastusoperaatiossa pojat ja heitä avustavat sukeltajat joutuvat etenemään monella eri tavalla luolaston haasteiden mukaan. He kävelevät, kahlaavat, kiipeilevät ja sukeltavat paikalleen asennettujen köysien ohjaamina pimeissä luolastoissa.

Kuva avustustöistä luolastoon jääneiden pelastamiseksi. Lennonjohtotorni, helikopteri sekä avustushenkilöstöä ja sotilaita.
Pelastettuja poikia kuljettava helikopteri.Rungroj Yongrit / EPA

Haasteita kuvaa hyvin se, että yksi thaimaalainen merivoimien kokenut sukeltaja menehtyi avustustöissä perjantaina. Hän menetti tajuntansa hapen puutteen vuoksi, eikä häntä onnistuttu enää elvyttämään.

Nuoret jalkapalloilijat saapuivat luolastoihin valmentajansa kanssa 23. kesäkuuta. He jäivät loukkuun, kun rankkasateet tulvivat sisään luolastoon. Heidän löytämisensä kesti yhdeksän päivää. Sen jälkeen on selvitetty parhainta ja nopeinta tapaa pelastaa pojat ja heidän valmentajansa.

Pelastushenkilöstöä ja ambulanssi lähellä Tham Luangin luolaston suuta.
Pelastushenkilöstöä ja ambulanssi lähellä Tham Luangin luolaston suuta.Chiang Rai PR Office / EPA

Lue myös:

Sukelluskouluttaja tänään alkaneesta operaatiosta: "Olennaista on, että pojat suhtautuvat operaatioon riittävän kevyesti ja rennosti"

Luolaan jumiutuneen jalkapallojoukkueen pelastus Thaimaassa alkanut – "Parempaa hetkeä ei tule"

Thaimaalaisessa luolassa loukussa olevien poikien koulutoveri uskoo poikien olevan hyvässä kunnossa – "Annan heille ison halauksen"

Thaimaan pelastusoperaatio on saanut sosiaalisen median liikkeelle – katso parhaat piirrokset

Thaimaalaiset kuulivat kuninkaan kutsun – Sadat vapaaehtoiset pyörittävät pientä kaupunkia Tham Luangin luolalla

Yli 100 reikää porataan vuorenkylkeen Thaimaan luolapoikien auttamiseksi

Rauhoittavia kirjeitä luolan uumenista – loukussa olevien thaipoikien valmentaja esitti anteeksipyynnön lasten vanhemmille